
HABER/ABORİ Diyarbakır’ın ismi ile özdeşleşen karpuzların hasat mevsimi geldi. Tarladan toplanan en büyük karpuz 55 kilogramı bulurken, her biri en az 40 kilo olan karpuzlar, satış için pazarlara sunuldu. Güneydoğu Ekspres’in haberine göre, hastalık nedeniyle geçen yıl yapılan yarışmada 30 kilograma kadar düşüş yaşanan Diyarbakır karpuzunun, eski ağırlığına kavuşması için yapılan çalışmalar da istenilen düzeyde […]
HABER/ABORİ
Diyarbakır’ın ismi ile özdeşleşen karpuzların hasat mevsimi geldi. Tarladan toplanan en büyük karpuz 55 kilogramı bulurken, her biri en az 40 kilo olan karpuzlar, satış için pazarlara sunuldu.
Güneydoğu Ekspres’in haberine göre, hastalık nedeniyle geçen yıl yapılan yarışmada 30 kilograma kadar düşüş yaşanan Diyarbakır karpuzunun, eski ağırlığına kavuşması için yapılan çalışmalar da istenilen düzeyde olmasa da sürüyor.
Diyarbakır karpuzunun yetiştirildiği nadir yerlerden biri de Sur İlçesi’ne bağlı Erimli Mahallesi. Bu mahallede yaşayan Mehmet Kayar ve Hüseyin Kayar, bu sene karpuzlarının büyük bir bölümünün çürüdüğüne dikkat çekiyor. Hüseyin Kayar, şuan en büyük karpuzlarının 51 kilo olduğunu belirterek, yaşanan hastalıklar nedeniyle birçok karpuzun çürüdüğünü söyledi. Yıllardır karpuz işi ile uğraşan ve geçimlerini bununla sağlayan Mehmet Kayar ise şunları söyledi: “Bu sene istediğimiz verimi alamıyoruz. Karpuzlar kurumaya başladı. Tarladaki karpuzların birçoğu boşa gitti. Bir gün bile devletin ziraatçileri gelip halimizi sormuyor. Gelip bir gün dolaşsalar, işte hastalık budur, ilaç budur deseler bizim için yeterli olacaktır. Biz onlardan ilaç istemiyoruz. Daha bugüne kadar bir tane bile karpuz satmış değiliz. 5-10 tane 35-40 kilogramlık karpuz olabilir, ama onlarla geçim olmaz. Diyarbakır karpuzunun üretildiği birçok yerde benzer durumlar var.”