Ekoabori

Diyarbakır’da 18 STK’dan Newroz resepsiyonu

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odaları, Baro, İHD, meslek odala…

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Odaları, Baro, İHD, meslek odalarının da yer aldığı 18 Sivil Toplum Kuruluşu, 21 Mart Newroz Bayramı nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

Tarihi Sur ilçesindeki bir otelin taş avlusunda düzenlenen Newroz Resepsiyonu’na, HDP milletvekilleri, il ve ilçe eş başkanları, CHP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi il başkanları, DTSO, DTB, DESOB, İHD, Baro, SİAD, işçi örgütleri, meslek  oda temsilcileri ile Tunus, Mısır, Fas ve Federal Kürdistan Bölgesi’nden misafirler katıldı.

AÇIKLAMA ÜÇ DİLDE OKUNDU

Organizasyona ev sahipliği yapan 18 STK adına hazırlanan basın açıklaması, Türkçe, Kürtçe ve Zazaca okundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Newroz yeni bir gündür, canlılıktır, yani kışın monotonluğunun ve donukluğunun sona erdiği baharın başladığı gündür.

Dünyanın farklı yerlerinde birçok ulus ilkbaharın gelişini bayram olarak kutlamaktadır. Kürtler, bu günü salt baharın gelişi için değil, Asurlu kral Dehak’ın zulmüne karşı Demirci Kawa’nın yaktığı ateş ile Mezopotamya halklarına müjdelediği özgürlüğün günü olduğu için kutlamaktadır.

Aradan geçen asırlara rağmen Kürtler, bulundukları her yerde halkların özgürlüğe olan özleminin ve zulme karşı başkaldırının günü olan 21 Martı, büyük bir umut ve coşkuyla karşılamaktadır.

Ancak Kürtlerin büyük bir coşku ile gerçekleştirmek istediği Newroz kutlamaları bu topraklarda uzun yıllar boyunca yasaklandı. Yasaklara rağmen yapılan kutlamalarda yaşananlar ile Newroz, kan ve gözyaşı ile anılmaya başlanmış ve hafızalarda da ne yazık ki bu şekilde yer edinmişti. Oysa Newroz özgürlüktür, barıştır, kardeşliktir, kötülüğün sona erdiği güzelliklerin başladığı gündür.

Bu anlamlı günde de dünyanın farklı yerlerinde bütün yıkıcılığı ile savaşlar devam etmektedir. Halklar üzerindeki baskı ve zulüm acımasız boyutlarda varlığını sürdürmektedir. Ülkemizde de son 40 yıldır devam eden çatışmalı süreç sebebiyle on binlerce insanımız yaşamını yitirmiş, milyonlarca insan yaşadığı yerlerden göç etmek zorunda bırakılmıştır.

Zaman Zaman Kürt meselesinin barışçıl çözümüne yönelik büyük umutlarla başlatılan süreçlere tanıklık ettik. Ancak başlatılan bütün bu süreçler toplumsal beklentilerin aksine akamete uğramış, istenilen barış ve huzur ortamı tesis edilememiştir.

Bütün bu yaşananlara rağmen savaşa, çatışmaya ve şiddete hayır demeye ve barışta ısrarcı olmaya devam etmeliyiz. Yaşadığımız bunca acıdan sonra bu topraklarda konuşmamız gereken şey, sadece ama sadece barış olmalıdır.

Bugün bu tarihi alanda bütün farklılıklarımız ve renklerimizle Newroz’un bizlerde karşılık bulduğu ve yarattığı umut ile barış için bir aradayız. Bu vesileyle Mezopotamya halklarının elde ettikleri özgürlük ile meydana çıkan bu güzel bayramı benimseyip kutlayan başta Kürt Halkı olmak üzere tüm halkların Newroz Bayramını kutluyoruz.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu

Diyarbakır Barosu

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası

Diyarbakır Eczacılar Odası

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği

Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası

Diyarbakır Tabip Odası

Diyarbakır Ticaret Borsası

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği

İnsan Halkları Derneği Diyarbakır Şubesi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu

Rosa Kadın Derneği

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği”

Açıklamadan sonra STK temsilcileri, avluda Newroz ateşini yakarak müzikler eşliğinde halaylar çekti.

Ekoabori