Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır Valisi ve STK’lara ambargo meselesi…

VEYSİ POLAT Ekonomik kriz, zamlar, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yoksulluk, emek gaspı, irade gaspı, işverenin isyanı, yeniden “pik” yapan Kovid-19, Diyarbakır’ın ana gündemleri arasında. Her biri ayrı bir başlık isteyen bu gündemleri daha sonra ki yazılarımızda ele alacağız. Ancak bu gündemlerin dışında öyle bir konu var ki, alenen konuşulmasa da herkesin dilinin ucunda. İddia şu; “Diyarbakır […]

Diyarbakır Valisi ve STK’lara ambargo meselesi…
  • 27 Temmuz 2022 23:05
  • 28 Temmuz 2022 11:50

VEYSİ POLAT

Ekonomik kriz, zamlar, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yoksulluk, emek gaspı, irade gaspı, işverenin isyanı, yeniden “pik” yapan Kovid-19, Diyarbakır’ın ana gündemleri arasında.

Her biri ayrı bir başlık isteyen bu gündemleri daha sonra ki yazılarımızda ele alacağız.

Ancak bu gündemlerin dışında öyle bir konu var ki, alenen konuşulmasa da herkesin dilinin ucunda.

İddia şu;

“Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, bazı STK’lara ambargo uyguluyor”

Hangi kurumlar;

“Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası,

Diyarbakır Barosu,

Amedspor,

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği.”

Bazı basın yayın organlarında konu manşetlere taşınmış olmasına rağmen kurumlardan herhangi bir yalanlamanın olmaması iddiayı doğruluyor.

Söz konusu iddiayı doğrulayan bir olay da 1 Temmuz 2022 tarihinde yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, bir dizi program ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.

“Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması” ve STK ile iş dünyası temsilcileri bir araya gelip değerlendirmeler yaptı Bakan Nebati.

Aynı zamanda iş camiasının önerilerini tek tek not etti.

O günkü programda, bazı STK’ların davet edilmemiş olması Bakan Nebati’ye de aktarıldı alenen.

O programa kentin bazı SİAD’ları davet edilirken, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır İş İnsanları Derneği liste dışında tutuldu.

Kentte bazı STK’lar ve SİAD’lar arasında geçmişe oranla ortaklaşma havasının dışına çıkıldığı gerçekliği bir yana; kentin Mülki Amiri konumunda olan birinin bu ayrımcılığı yapması kabul edilemez.

Hele hele söz konusu kurumlar kentin en örgütlü ve en kalabalık kurumları ise asla.

Amedspor; Yıllardır yeşil sahalarda ayrımcılığa, ırkçı saldırılara ve TFF’nin haksız cezalarına maruz kalıyor.

Yetmiyor; Türkiye’de Süper Lig’de mücadele eden Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş kadar milyonlarca taraftarı olan bir takım, hakemlerin yanlı kararlarıyla derdest edilmeye çalışılıyor.

O da yetmiyor; elektrikleri, doğalgazları kesiliyor. İdmana gelecek sporcuların altından otobüsleri alınıyor.

Diyarbakır Barosu; Geçmişten bugüne bölgenin en güçlü hukukçularını yetiştiren, toplumsal ve insan hakları alanında Türkiye’de refleksi en gelişkin barosu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası; 15 bini aşkın üyesiyle kentin kalkınmasında, gelişmesinde, istihdam alanlarının açılmasında en örgütlü kurum.

Şahsiyetleri seversiniz veya sevmezsiniz o sizin kişisel sorununuz; ama kuruma ve Ticaret ve Sanayi Odası yazılı tabelanın en başında yer alan Diyarbakır ifadesine saygı duyuyorsanız ayrımcılık ve ambargoyu lügatinizden çıkarmak zorundasınız.

Pandeminin baş gösterdiği 2020 Mart ayından beri kenti terk etmeyen, yeni yatırımlarla memleketine sahip çıkan işverenlerin örgütlü olduğu, TOBB kanunuyla aynı zamanda yarı resmi devlet kurumu işlevi gören bir kurumu görmezden gelemezsiniz!

Bu olmaz.

Olmamalı.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, göreve gelir gelmez Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Başarılı Gazeteciler Ödül Töreni”ne de HDP’li vekillerin katılması nedeniyle konuşma yapmak üzere kendisine yer ayrılan koltuğu boş bırakmış, GGC’nin kapısından geri dönmüştü.

Yıllardan beri ayrımcılığa karşı duran Diyarbakır, bu tavırları hiç sevmez Sayın Vali.

Yıllardan beri bu kentin değerlerine, hassasiyetlerine aynı değer ve hassasiyetle yaklaşanlar baş tacı edilmiştir.

Hiçbir koltuk ebedi değildir.

İyi anılmak isteyen her daim baş tacıdır.

Saygılarımla