Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır Fırıncılar Odası: Buğday tefecilerin elinde

Diyarbakır’da ekmeğe yapılan yüzde 17 zammı değerlendiren Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör, zamdan sonra un çuvalına 100 lira zam geldiğini ve maliyetin yine arttığını söyledi. Güngör “Buğday, çiftçiden çok tefecilerin eline düşmüş. Devlet TMO üzerinden buğday tahsisi yapmalı” dedi. Dövizdeki yüksek artış sofradaki ekmeği de vurdu. Yüksek oranda yurt dışından ithal edilen buğday fiyatları, […]

Diyarbakır Fırıncılar Odası: Buğday tefecilerin elinde
  • 23 Kasım 2021 15:31

Diyarbakır’da ekmeğe yapılan yüzde 17 zammı değerlendiren Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör, zamdan sonra un çuvalına 100 lira zam geldiğini ve maliyetin yine arttığını söyledi. Güngör “Buğday, çiftçiden çok tefecilerin eline düşmüş. Devlet TMO üzerinden buğday tahsisi yapmalı” dedi.

Dövizdeki yüksek artış sofradaki ekmeği de vurdu. Yüksek oranda yurt dışından ithal edilen buğday fiyatları, dövize bağlı olarak yükseldi. Buğday maliyetinin artması ekmek fiyatlarının da artmasına neden oldu. Buğday üretiminin en yoğun olduğu kentlerden biri olan Diyarbakır’da ekmeğe yüzde 17 zam yapıldı. 15 Kasım’da yapılan zamla birlikte 200 gram ekmek 1.75, 420 gram olan ekmeğin gramı 400 grama düşürülerek fiyatı da 3.50 liraya yükseldi.

Sputnik’in haberine göre, Diyarbakır Fırıncılar Odası, bu teklifi un çuvalı 165-170 TL bandındayken aldıklarını ve şu an un çuvalının 271 liraya çıktığını, bu nedenle zammın maliyetleri karşılamadığını söylüyor.

Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör, ekmekteki fiyat artışının nedenini şöyle açıklıyor:

“Buğday konusunda tamamen dışarıya bağımlı kaldık. İç piyasada hükümet veya TMO üzerinden bir müdahale etmiyor, buğday tahsisi yapmıyor. İç piyasada buğday çiftçiden çok tefecilerin eline düşmüş. Belirli stokçuların eline düşmüş. Dış pazarda da diğer tedarikçi ülkeler yaşanan kuraklık nedeniyle bize buğday vermiyor. Şu an sadece Rusya’dan buğday alabiliyoruz. Aldığımız Rus buğdayı da şu an 1 tonu 372 dolar. 11 lirayı aşan doları TL bazında hesaplarsak 1 ton buğday 4 bin küsur lira ediyor. Bu da bir çuval unun yaklaşık maliyeti 300 TL olması demektir. Firmanın giderleri var, fabrikanın nakliyesi var. Yani bir çuval un 320 TL mi 350 TL mi olur henüz belli değil. İç piyasada biraz daha ucuz buğday bulabildikleri için yani 4100 TL’ye ithal buğday alıyorsa iç piyasadaki buğday daha ucuz olur.” Un fiyatının her gün arttığını söyleyen Güngör, ekmeğe yüzde 17 zam yapılırken, un çuvalının 165-170 lira olduğunu ve şuan bir un çuvalının 271 liraya çıktığını söyledi.