DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
SON DAKİKA
hava
şimşek yapı yesilambalaj2023
Google News

Diyarbakır Barosu çocuklar için barış istedi

Son Güncelleme :

20 Kasım 2023 - 18:11

Diyarbakır Barosu çocuklar için barış istedi

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden Avukat Büşra Güger, depremden, Gazze’de ve Kuzey Suriye’de çatışmalı süreçten milyonlarca çocuğun etkilendiğini ifade ederek, ihlallerin önüne geçilmesi için barış ortamının sağlanması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Baronun Adli Yardım Hizmet Binası’nda yapılan açıklamayı, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden Avukat Büşra Güger okudu.

DEPREMDEN 8 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK ETKİLENDİ

Maraş merkezli depremde UNICEF’in açıklamasına göre, Türkiye’de 4 milyon 500 bin, Suriye’de ise 3 milyon 700 bin çocuğun depremden etkilendiğini belirten Güger, “Verilere göre; 850 binden fazla çocuk, hasar görmüş veya yıkılmış evlerini terk etmek zorunda kalarak başka yerlerde yaşamaya başlamıştır. Yalnızca Türkiye’de 1,9 milyondan fazla insanın, depremden etkilenen bölgelerde su, sanitasyon ve tıbbi hizmetler gibi temel hizmetlere erişimin kısıtlı olduğu geçici barınma alanlarında kaldığı da paylaşılan veriler arasındadır” dedi.

SURİYE VE GAZZE’DE BİNLERCE ÇOCUK ÖLDÜ

7 Ekim’de Gazze’de sivillere yönelik yapılan saldırılarda 3 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiği ifade eden Güger, şöyle devam etti: “Yaklaşık 1 milyon çocuğun gidebileceği güvenli bir yer yoktur. Güvenli yerleri olmayan 1 milyon çocuk için; sağlığa yönelik hizmetlerin verilememesine bağlı olarak hayati kaygı yaşanmaktadır. Bu sebeplerle sivillerin hayatını tehdit eden, sağlık tesislerine ve okullara yönelik saldırıların durdurulması ve sivillere insani yardımların ulaştırılabilmesi için gerekli önlemleri alınması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.”

Kuzey Suriye’de 2011’de başlayan ve hâlâ devam eden savaş ve çatışmalı süreçte yaklaşık 30 bin çocuk hayatını kaybettiğini dile getiren Güger, “Kuzey Suriye’de yaşanan savaşın yanı sıra 6 Şubat depremi de çocuk ölümlerinde ve hak kayıplarında olumsuz yönde etkili olmuştur” dedi.

‘İYİ BİR YAŞAM İÇİN KALICI POLİTİKA ÜRETİLMELİ’

Tüm dünyada yaşanan çocuk hakkı ihlallerinin durdurulması ve çocukların daha iyi bir yaşam sürdürmeleri için kalıcı politikaların üretilmesi gerektiği söyleyen Güger, “Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocukların maruz bırakıldığı her türlü ihlalin karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi belirterek; tüm kurumları ve aktörleri yükümlülükleri doğrultusunda çocuk hak ihlallerinin önlenmesi ve barış ortamının sağlanması için gerekli olan çalışmaları ivedilikle yapmaya davet ettiğimizi kamuoyuna duyururuz” dedi.