Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Elaldı, kamu ihalelerini üstlenen firmaların zamlar nedeniyle zor durumda olduğunu belirterek, “Firmalarımızın çok acil çözüme ihtiyacı var” dedi. ALZ Diyarbakır Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün açılan “10. Mezopotamya İnşaat Fuarı”, yoğun ilgi görüyor. 63 firma ve kuruluşunun standlarında ürünlerini sergilediği İnşaat Fuarı, iki günde çok […]
Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Elaldı, kamu ihalelerini üstlenen firmaların zamlar nedeniyle zor durumda olduğunu belirterek, “Firmalarımızın çok acil çözüme ihtiyacı var” dedi.
ALZ Diyarbakır Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün açılan “10. Mezopotamya İnşaat Fuarı”, yoğun ilgi görüyor. 63 firma ve kuruluşunun standlarında ürünlerini sergilediği İnşaat Fuarı, iki günde çok sayıda işbirliği anlaşması gerçekleştirilmesine vesile oldu. Fuarın açılış kurdelesini kesen isimlerden biri olan DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, yaptığı konuşmada, sektörün sorunlarını ifade ederken, “acil çözüm” çağrısı yaptı.
Aziz Elaldı’nın konuşması şöyle:
“Yerleşik hayatın ilk yapı taşlarını ören ve 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır’da İnşaat Fuarı düzenlenmesi oldukça önemlidir. Biz inşaat müteahhitleri için çok daha anlamlı ve değerlidir. Fuarın düzenlenmesini planlayan ve uygulayan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamız fuara katkı sunan her bir kurum, kuruluş temsilcileri ve bireylere teşekkür ediyorum.
İnşaat fuarının ilk kez Mezopotamya marka ismi altında düzenlenmesi fuarın önemini daha çok artırmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde benzerine rastlanmayan mimari yapıları ile binlerce yıl ayakta kamayı başarmış bir coğrafyadır Mezopotamya. Diyarbakır bu denli önemli bir coğrafyanın kadim kentidir.
Diyarbakır’da tarihin derinliklerinden günümüze değişim ve dönüşüm yaşayan mimari yapıları bir arada görmek mümkün. Bir tarafta binler yıllık tarihi yapılar bütün ihtişamıyla dururken, hemen yanı başında modern yapıları ile insana geçmiş ile gelecek arasındaki değişimi somut olarak göstermektedir. Biz müteahhitler de işte bu tarihi mirasımızla yarınların yapılarını inşa etmeye çalışıyoruz.
Bugün burada İnşaat fuarımızı gezerken de sektördeki değişim ve gelişimleri görme fırsatı bulacağız. İnşaat derken elbette ki birçok komplike bileşenlerden söz ediyoruz. Barınma, ulaşım, konaklama ve daha birçok alt ve üst yapının inşasından söz ediyoruz.
İki yüzün üzerinde sektörle iç içe yürüyen bir sektör olarak inşaat sektörü bir ülkenin kalkınmasını, gelişmesini sağlayan bir sektördü. Gerek hayata geçirdiği fiziki alt ve üst yapılar, gerekse de yarattığı istihdam ile ticari yaşamın temel direği durumundadır. Bu direği ayakta tutabildiğimiz sürece kalkınmayı da sağlamamız mümkün olabiliyor.
2020 yılında etkisi hızla artan bir pandemi süreci yaşamaya başladık ve hala etkisi devam ediyor. Üstüne bir de enflasyon ve kurdaki değişim eklenince sektör neredeyse durma noktasına geldi. Buna rağmen bizler ayakta kalmak, sektörü canlı tutabilmek için bütün gücümüzü seferber ettik, etmeye devam ediyoruz. Bunu yaparken hiç kuşkusuz kamu otoritelerini de desteğine ihtiyacımız oldu ve olmaya devam ediyor.
İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu burada detaylıca anlatmayacağım. Ama özellikle kamu ihalelerini üstlenmiş firmalarımızın çok acil çözüme ihtiyacı olduğunu huzurunuzda bir kez daha tekrarlamak isterim.
Sözlerime son verirken fuarımıza katılım sağlayan bütün katılımcılara ve emek verenlere bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Ticaret Bakanı: Mobilya ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı21 Ocak 202514:54 Sigortalı çalışan sayısı yükseldi, inşaat zirvede21 Ocak 202514:52 Tarımda yaş ortalaması artıyor21 Ocak 202514:50 Diyarbakır’da gençler için önemli proje20 Ocak 202515:23 Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52