Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Dengbêj Seyîtxanê Boyaxcî, öksüz ve yetim büyüdü, sitem ederek hayata veda etti…

VEYSİ POLAT Diyarbakır’da yaşayan en büyük dengbêjlerden biri olan ve 7’den 70’e herkesin dinlediği 87 yaşındaki Seyîtxanê Boyaxcî, bu sabah yaşamını yitirdi. Asıl adı Seydo Şimşek olan Seyîtxanê Boyaxcî, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ne bağlı Lexerî Köyü’nde dünyaya geldi. 2 yaşında iken annesini, 4 yaşında iken de babasını yitirdi. Amcası tarafından büyütülen ve hiç okul […]

Dengbêj Seyîtxanê Boyaxcî, öksüz ve yetim büyüdü, sitem ederek hayata veda etti…
  • 5 Temmuz 2020 14:03
  • 27 Nisan 2022 10:42

VEYSİ POLAT

Diyarbakır’da yaşayan en büyük dengbêjlerden biri olan ve 7’den 70’e herkesin dinlediği 87 yaşındaki Seyîtxanê Boyaxcî, bu sabah yaşamını yitirdi.

Asıl adı Seydo Şimşek olan Seyîtxanê Boyaxcî, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ne bağlı Lexerî Köyü’nde dünyaya geldi. 2 yaşında iken annesini, 4 yaşında iken de babasını yitirdi. Amcası tarafından büyütülen ve hiç okul okuyamayan Seydo Şimşek, sefalet içinde bir yaşam sürdürdü. Uzun bir süre hamallık, 25 yıllık ayakkabı boyacılığı yaptı. Daha sonra dönemin belediye başkanı Mehdi Zana tarafından Diyarbakır Belediyesi’nde işe alınan Seydo Şimşek, Fen İşleri’ne bağlı olarak çöpçülük yaptı.

Dengbêj Boyaxçi, 4 yıl önce Abori Dergisi’nin 24’ncü sayısının kapağında böyle yer almıştı.

Ünlü dengbêj, geçtiğimiz aylarda vermiş olduğu bir röportajda sevenlerine şöyle sitem etmişti. “Ax, ax. Yazıklar olsun! Ben Osman Baydemir ile birlikte dengbêj evinin kurdelesini makasla kestim, bir ucundan o, bir ucundan ben. Çok festivallere, programlara davet edip götürdüler beni. Klamlar söyledim, alkışladılar takdir ettiler. Şimdi hastayım. Sadece oğlum sahip çıkıyor bana, onun evindeyim. Arayanım, soranım yok. İlaç lazım, alıp getiren yok. Yarın ölüp gittiğimde ‘ax seyidxan, vah seyidxan’ deyip dövünecekler. Mezarıma dahi gelmesinler. Bir Fatiha dahi okumasınlar, istemem. Yazık, er olana ve ah ki ne ah!”

 

Bir süre önce vücudunun tamamı enfeksiyon kapan Boyaxçî, felç geçirdikten sonra yatağa mahkum olmuştu. Bu sabah Diyarbakır’daki evinde hayatını kaybeden Boyaxçi, Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.