Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çiftçiler sumağa yöneldi, üretim 16 tona çıktı

HABER MERKEZİ Türkiye’de kendiliğinden yetişebilen ve pek çok sektöre girdi olabilme potansiyeli olan sumağın üretimi 8 yılda 6 kattan artarak 16 tona yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Sumak Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi”nde yer alan bilgilere göre, Türkiye florası, dünyada 3 bio-coğrafyanın kesiştiği, 2 gen merkezini barındıran konumu ve doğal bitki örtüsünde yer alan […]

Çiftçiler sumağa yöneldi, üretim 16 tona çıktı
  • 28 Temmuz 2021 13:14

HABER MERKEZİ

Türkiye’de kendiliğinden yetişebilen ve pek çok sektöre girdi olabilme potansiyeli olan sumağın üretimi 8 yılda 6 kattan artarak 16 tona yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Sumak Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi”nde yer alan bilgilere göre, Türkiye florası, dünyada 3 bio-coğrafyanın kesiştiği, 2 gen merkezini barındıran konumu ve doğal bitki örtüsünde yer alan 11 bin 707 bitki taksonu ile büyük bir zenginliğe sahip bulunuyor. Bu anlamda sumak, toprak üstü kısımları ve köklerinde ticari yönden önemli olan gallotanen etken maddesini taşıması, iyi bir yağ, protein, lif kaynağı ve değerli bir yağ asidi olan oleik asit bakımından zengin olmasıyla karlı bir yatırım alanı olarak öne çıkıyor.

Sumak yetiştiriciliği yapan birçok ülkede politik ve ekonomik sebeplerle üretimin azalması sonucunda, bu ürüne olan talep her geçen yıl artıyor.

Türkiye’de sumağın üretimine ve işlemesine yönelik yapılacak yatırımlarla, ülke ihtiyacının yerli üretimle karşılanması ve kalanının ihraç edilerek ülkeye döviz girdisi sağlanması öngörülüyor.

Sumağın üretim ve ihracat potansiyeli dikkate alındığında, pazarlama stratejisiyle Türkiye’nin dış pazarda küresel üstünlüğe sahip olabileceği tahmin ediliyor.

Dünyada sumağın doğadan en fazla toplandığı ülkelerden olan Türkiye’de, ticarete sunulan ürün miktarı son 8 yılda 6 kat artarak 16 tona ulaştı.