Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Bu karedeki eksikliği yazmamız neden rahatsız etti Sayın Mehmet Kaya?

VEYSİ POLAT/ABORİ 51 sayısı boyunca DTSO’nun yüzlerce haberine yer veren, 6 kez ana kapağına taşıyan Abori, sadece bir eleştiri karşısında DTSO’nun haksız ve etik olmayan suçlamalarına maruz kaldı.  Diyarbakır’da toplantılar serisi yapılmasına rağmen “Kent Ekonomi Zirvesi”ne bir yıldan bu yana HDP’nin dahil edilmemesini içeren haberimiz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı (DTSO) rahatsız etti. Önce Abori’ye […]

Bu karedeki eksikliği yazmamız neden rahatsız etti Sayın Mehmet Kaya?
  • 28 Haziran 2019 00:49
  • 25 Mart 2021 23:47

VEYSİ POLAT/ABORİ

51 sayısı boyunca DTSO’nun yüzlerce haberine yer veren, 6 kez ana kapağına taşıyan Abori, sadece bir eleştiri karşısında DTSO’nun haksız ve etik olmayan suçlamalarına maruz kaldı. 

Diyarbakır’da toplantılar serisi yapılmasına rağmen “Kent Ekonomi Zirvesi”ne bir yıldan bu yana HDP’nin dahil edilmemesini içeren haberimiz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı (DTSO) rahatsız etti. Önce Abori’ye yayın akışını durduran DTSO, sonrasında bir bildiri yayınlayarak, kurum kimliğine yakışmayan, düzeysiz ve haksız ithamlarla bizleri hedef aldı.

Öncelikle her basın yayın kuruluşu gibi bizlerin de haberleri kaleme alırken eksikliği veya hatası olabilir. Abori ailesi olarak böyle bir iddiamız da yok zaten. Her haberi yazarken varsa karşı taraf, onların da eleştiri, tekzip ve düzeltme hakkı vardır. Biz, 5 yıllık yayın hayatı süresince basın etiğine bağlı kalarak buna hep riayet ettik. Ancak tartışmaya konu olan haberle ilgili 28 gün boyunca DTSO Yönetimi’nden tarafımıza tekzip metni ya da bir düzeltme talebi gelmemiştir.  Aksine DTSO Basın Birimi, Abori’ye yayın akışını bir gerekçe sunmadan durdurmuştur. Ayrıca DTSO, bugün HDP/DBP Whatsapp Grubu’ndan bir bildiri yayımlayarak, Abori’yi haksız ve gerçek dışı söylemlerle itham etmiştir. Bu açıklamamız, cevap hakkı doğduğu için bir zorunluluk haline gelmiştir.

AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAF KARESİNDE BİR EKSİKLİK VAR DEDİK…

 

Geçen yıldan bu yana yapılan Kent Ekonomi Zirvesi’ne, fotoğrafta da anlaşılacağı üzerine AK Parti İl Başkanı Serdar Budak (sol baştan), AK Parti eski Milletvekili Kutbettin Arzu, AK Parti Milletvekilleri Ebubekir Bal, Mehdi Eker ve Oya Eronat ile dönemin kayyumu Cumali Atilla katılırken, HDP’liler davet edilmemişti.

Öncelikle “Birlikte Güçlüyüz” sloganı ile kampanya yürüten ve bu nedenle kentin yurtsever kesiminin desteğiyle “Yeşil Liste” olarak 16 Grubun tamamını kazanan Yeni Yönetim, HDP’ye yönelik dışlayıcı tutum karşısında sessiz kalmış, 1 Yıllık Faaliyet Raporu’na platformun kendi girişimiyle kurulduğunu deklare etmesi ile bu ötekileştirmeye ön ayak olduğunu itiraf etmiştir.

DTSO’nun Yıllık Faaliyet Raporu’nda “Gerçekleştirdiklerimiz” ana başlığıyla yer alan birimde söz konusu platformun, DTSO’nun girişimiyle başlatıldığı yer almıştı.

Herkese eşit mesafede ilkesini yayın hayatına başladığı ilk günden bu yana koruyan Abori, ötekileştirilen, görmezden gelinen, haksızlığa uğrayan kesimlere hep pozitif bir yaklaşımla sayfalarında yer vermiştir. Aynı duyarlılık, HDP’ye yönelik yaklaşım için de gösterilmiş, yayımladığı haberinde DTSO’nun bu yönünü eleştirmiştir.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer.

HDP’Lİ TAŞÇIER: ÖTEKİLEŞTİRMENİN KİMSEYE FAYDASI YOK

Nitekim HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Abori’ye yaptığı açıklamada, “Bu zirve ilk toplandığı süreçte haberdar olduk. Davet bekledik ancak şu ana kadar bir haber çıkmadı. Kentin tüm dinamiklerinin dahil edildiği zirve diye lanse edilen bu tarz platformlarda halkın yüzde 65 oyunu almış bir partinin 9 vekilini göz ardı edip, iktidar partisinin 3 vekilini dahil etmek demokrasi anlayışına aykırıdır. Kamplaşmanın, ötekileştirmenin kimseye faydası yok. Bu yanlıştan dönülmelidir. Bu platformun bileşenin HDP ayağı eksiktir. Dolayısıyla eksik bir platformdur” ifadelerini kullanmıştı.

HAKSIZ VE DÜZEYSİZ İTHAMLAR

Bu gelişmeleri ele alan ve HDP’den sonra Abori’ye DTSO yayın akışını durdurmasını içeren haberimizin ulusal haber sitelerinde yer almasından sonra DTSO, bugün bir bildiri yayınladı. Kamuoyu ile paylaşılmak yerine HDP/DBP Whatsapp İletişim Grubu’nda yayınlatma tercih edildi. Üstelik altına haber yapılmaması notu eklenerek. Bu bildiride Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendiğim şahsıma ve bin bir emekle yayınını devam ettirdiğim Abori’ye yönelik haksız ithamlar yer aldı.

İşte o ithamlar ve Abori’nin yanıtları:

İTHAM / 1

DTSO: Abori Dergisi yayın hayatına başladığı günden beri Odamız tarafından sürekli desteklenen bir yayın olmuştur. Derginin ekonomi dergisi olması ve Kürtçe dilinde yayın yapması nedeni ile önemsenmiş, düzenli veri akışı sağlanmış, DTSO bünyesinde dağıtımı ve tanıtımı da yapılmıştır. Her ay düzenli olarak Oda meclis üyeleri sayısı kadar dergi satın alınmış ve dönem dönem reklam almakta zorlandığında ek maddi kaynak desteği verilmiştir.

 

“MEHMET KAYA’YI ELEŞTİRDİNİZ, ABONELİK SAYISINI AZALTTIK”

ABORİ: Abori’nin yayına başlama süreci bir önceki DTSO yönetiminin göreve gelmesinden 3 ay sonrasına denk gelmektedir. Abori kurulduktan sonra bir önceki DTSO Yönetimi, 46 Meclis üye sayısı kadar aylık abone olma kararı almıştır. Veri akışında bir sorun olmamış, eleştirisel haberlerde dahi bir sıkıntı yaşanmamış ve abonelik devam etmiştir. Ancak, Sayın Mehmet Kaya’nın başkanlığı döneminde aylık 100 adet dergi aboneliği bir ay aradan sonra bizzat bazı yönetim kurulu üyeleri tarafından “Mehmet Kaya’ya yönelik eleştiri nedeniyle adet sayısının düşürüldüğü, eleştirilerin devam edilmemesi” talep edilmiştir. Bu yaklaşım etik bulunmayarak DTSO’nun dergi aboneliği Muhasebe Müdürü Engin Bey’in şahitliğinde tarafımızca iptal edilmiştir. Toplumu tarafsız bilgilendirmekle görevli olan biz gazetecilere kimsenin emir vermesi kabul edilemez bir davranıştır. Bu yaklaşım nedeniyle Abori Dergisi olarak, DTSO aboneliği tarafımızca iptal edilmiştir. Bildiride yer alan “ek maddi kaynak desteği verilmiştir” ibaresi tamamen gerçek dışı ve karalamaya dönük bir ifadedir. Abori’ye “ek destek” diye açıklanan miktar ve dekontu açıklamak DTSO Yönetimi’nin boynunun borcu olmalıdır.

İTHAM / 2

DTSO: Geçen yıl Nisan ayında yapılan Oda seçimlerinden sonra derginin genel yayın yönetmeni DTSO yayınları ve Abori için Oda ile daha fazla işbirliği sağlamak istemiştir. Farklı referanslar aracılığıyla odamıza başvurmuş ve basın yayın biriminde çalışmak istemiştir. Bu talep kabul edilmemiş, ancak Abori dergisinin yayın hayatına devam etmesi için çıkan ilk yayın desteklenmiş ve ek mali katkı sunulmuştur. Daha sonra dergi abonelik sayısının arttırılması için Odamıza yeniden başvuru yapmıştır. DTSO belirli bir abonelik sayısı belirleyerek bu sayının dışına çıkmayacağını belirtmiştir. Bu dönemde yapılan görüşmelerde DTSO’dan sürekli maddi katkı talep edilmiş ve maddi destek sunulması durumunda DTSO haberlerinin kullanılacağı ve / veya DTSO lehine haber yapılacağı aksi halde aleyhte haber yapılacağı görüşme aralarında belirtilmiştir. Bu durum rahatsızlık yaratmakla beraber DTSO haber ve veri akışını kesmemiştir. Ancak sonrasında ekte sunulan 4 ayrı haberde olduğu gibi, yapılan tüm haberlerde bir cümleyi bir kelimeyi cımbızla çekerek yanlış haberler ve ithamlarda bulunmuştur. Bu durum da Odamız bünyesinde rahatsızlık yaratmakla beraber, durumu daha fazla refüze etmemek için herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Ancak 3 gündür devam eden paylaşımlarından sonra Oda ile ilişkisini maddi çıkar üzerine kuran, buna ulaşmadığı durumda da gerçek dışı haberler yapan bu kişinin niyetini açıkça vurgulamak istiyoruz. Basın kuruluşlarının sunduğu hizmetlere gerekli desteği vermek, yerel basın kuruluşlarımızı desteklemek DTSO’nun temel yaklaşımı olmakla beraber, karşılıklı ilişkiyi sadece maddi kazanç olarak değerlendiren, buna ulaşamayınca da yalan yanlış haberler yapan, ithamlarda bulunan, bu şekilde kamuoyunu yanıltan kişi ve kuruluşlar ile çalışma zorunluluğumuz bulunmamaktadır.

ETİK BULMADIĞIMIZ HABERLERİ YAZMADIK

ABORİ: DTSO’nun yeni oluşum sürecinde Abori Dergisi, yayın hayatına 3 ay süreyle ara vermiştir. Bu süreçte SİAD temsilcilerinden biri DTSO YK Üyelerinden biri ile Abori’nin tekrardan yayın hayatına başlaması, ortak bir çalışma ile yarı ortaklı olarak Oda bünyesinde yayının devam ettirmesi, bu süreçte de basın biriminin güçlenmesi önerilmiş; ancak müzakerelerde anlaşma olmayınca bu öneri hayata geçmemiştir. Bu süreci yürütenlerden biri de DTSO’daki Basın Yayın Komisyonu görevinden bu nedenle istifa ettiğini beyan etmiştir. O dönem DTSO adına görüşmelere katılan YK üyesi ile SİAD temsilcisi ile resmi yazışmalarımız mevcuttur. DTSO Yönetimi, bildiride yer alan “şantaj” içeren ifadelere açıklık getirmek zorundadır. Yine bildiride yer alan “maddi destek sunulması durumunda DTSO haberlerinin kullanılacağı ve / veya DTSO lehine haber yapılacağı aksi halde aleyhte haber yapılacağı görüşme aralarında belirtilmiştir” suçlaması çok ağırdır ve bu ispat edilmek durumundadır.  Açıklama gelene kadar bu konuya dair hakkımızı baki tutuyoruz.

İTHAM / 3

TARIM FUARI HABERİMİZDE DTSO’NUN ADINI DAHİ KULLANMADIK AMA…

Bildiride EK olarak imzamı taşıyan haberlere de yer verilerek yine yanıltma yoluna gidilmiştir. Önce bildiride yer alan haberi paylaşalım sonra gerçekleri yazalım:

DTSO: EK.Veysi POLAT tarafından yapılan haberler;

Abori Dergisi tarafından 04.04.2019 tarihinde “Diyarbakır’daki Tarım Fuarında Silah Standı!” başlıklı bir haber yapılarak, fuar alanında silah satışı yapıldığını belirtmiştir. Söz konusu fuarın organizasyonu Tüyap A. Ş. tarafından yapılmakta, fuar standı satışları fuar şirketince organize edilmekte ve Türkiye genelinde yapılan tüm tarım fuarlarında silah standlarına yer verilmektedir. Tarım Fuarı’nda silah standına yer verilmesi tarımsal ve hayvansal üretimde silah kullanımı, üreticilerin Ateşli Silahlar Kanunu’nun 6136. Maddesi gereğince silah alma hakkı nedeniyle gerçekleşmiştir. Yasaya uygun olarak, fuar şirketince gerçekleştirilen bir uygulama Odamızın silah satışına göz yumması şeklinde yorumlanarak paylaşılmıştır.

ABORİ: Sitemizde yayınlanan ve DTSO’nun adının dahi geçmediği haberimiz şöyle;

VEYSİ POLAT

TÜYAP Diyarbakır Fuar Merkezi’nde 2 Nisan’da start alan ve iki günde 45 bin kişinin ziyaret ettiği “10. Tarım ve Hayvancılık Fuarı”nda Trabzon Silah Sanayi A.Ş.’nin (TİSAŞ) stant açması tepkilere neden oldu.

Organizeye ev sahipliği yapan TÜYAP Bölge Müdürü Mehmet Velat Ekdirici, Abori’ye yaptığı açıklamada, stant önünde ellerine silahla poz veren çocuklarının görüntüsünün basında yer alması üzerine firmayı uyardıklarını söyledi. Ekdirici, “Bölgenin hassasiyeti nedeniyle Genel Merkezimize durumu ileteceğiz. Bundan böyle Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na silah firmalarını almayacağız. Oluşan görüntüden biz de rahatsız olduk. Firmayı uyardık” diye konuştu.

Güneydoğu Ekspres Gazetesi’ne konuşan firmanın bireysel müşteri temsilcisi ise, Diyarbakır’a ilk defa geldiklerini ve tarım fuarına katılmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek, şirket olarak piyasaya sürdükleri yeni model tabancalara yoğun bir ilgi olduğunu söyledi.

Bu arada HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 21 Şubat tarihinde Şanlıurfa’da yapılan Şanlıurfa Gıda ve Tarım Fuarı’nda silah üretimi yapan bir firma tarafından açılan silah standını Meclis’e taşımış, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemi ile soru önergesi vermişti.

İTHAM / 4:

KAPAK OLUNCA SORUN YOK, WEB’DE YER VERİLMEMESİNİ HABER YAPINCA SORUN VAR! 

DTSO: 28.04.2019 tarihinde “DTSO Kadın Meclisi Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirdi; Ancak Kurumun Web Sayfasında Yer Alamadı!” başlıklı haberi yapmıştır. Kadın Meclisi Türkiye’de ilk defa Odamız tarafından yönetim kurulu ve meclisimizin onayı ile kurulmuştur. Kadınların oda organlarına katılımını destekleyerek, alan açmaya çalışan DTSO’nun Kadın Meclisi haberini web sitesine taşımadığını haber yapmanın gerçekle bağdaşmadığı ortadadır. DTSO tarafından gerekli bilgilendirme sosyal medya hesapları üzerinden yapılmış, daha sonra kapsamlı haber hazırlanarak web sitesine aktarılmıştır. DTSO web sitesi yapılan çalışmalara ilişkin daha detaylı bilgilerin paylaşıldığı bir platform niteliğindedir.

ABORİ: Türkiye’de bir ilke imza atarak büyük başarı gösteren DTSO’nun değerli Meclis Üyeleri’nin oybirliğiyle aldığı kararı Abori olarak desteklemiş ve kapağa almış bir yayın organı olarak; böylesi oluşumun kuruluşunu DTSO resmi web sayfasında duyurusunun yapılmamış olması elbet olağan bir durum değildi. Ulusal basında dahi yer edinmiş bu habere gösterilen yaklaşımı eleştiren yazımız ile ilgili bildiriye yansıyan bu yaklaşım yandaş medyada aleyhte yazı yazanların aforoz edilmesi ile eşdeğerdir. Kaldı ki suçlayıcı ifadelerin yer aldığı bildiride, söz konusu haberin geciktirilerek verildiği de itiraf edilerek, haberimizin doğruluğu teyit edilmektedir.

HDP DE AMBARGO VAR DİYOR AMA DTSO İNKAR DA ISRAR EDİYOR

İTHAM / 5:

DTSO: 30.05.2019 tarihinde “Mehmet Kaya Açıklık Getirdi;  HDP’siz Zirve DTSO’nun  Girişimi ile başlatılmış” haberi yapılmıştır. Yapılan etkinlikte Odamızın 1 yıllık süre zarfında yaptığı çalışmalar arasında Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda ekonomik kuruluşların katılımı ile oluşturulan ekonomik değerlendirme kurulunun çalışmaları da paylaşılmıştır. Oluşturulan kurulun amacı özel sektör temsilcileri ile kamunun bir araya gelmesi, kent ekonomisi ile ilgili yaşanan sorunların kurumların işbirliğinde çözülmesidir. Ayrıca merkezi yapıya da bilgi verilmesi ve yatırım çalışmalarının hızlandırılmasıdır. Odamız tarafından ayrıca Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır HDP milletvekilleri ile de görüşmeler yapılarak ilin ekonomisi ile ilgili ortak çalışmalar başlatılmıştır.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ilde yer alan tüm yapılar ile diyalog ve işbirliği içinde kentin ekonomisine katkı sunmaya çalışan bir kuruluştur. Bu bağlamda farklı yapılar ile bir araya gelerek her alanda platformlar geliştirmesi gerekmektedir. Bu nedenle yapılan haber gerçeği yansıtmamaktadır.

ABORİ: Konu ince bir şekilde ana hatlarından saptırılmaya çalışılsa da yine de itiraf gibi yanıtlar yer alıyor bildiride. Mesele, seçimlerden sonra HDP’li vekil ve belediyelerle görüşme meselesi de değil. 15 aydan bu yana 5 kez AKP’li üç vekilin dahil edilip, 9 HDP’li vekilin  neden dahil edilmediğini içeren haberimizdir. Kaldı ki HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, açıkça, şunları söylüyor: “Bu zirve ilk toplandığı süreçte haberdar olduk. Davet bekledik ancak şu ana kadar bir haber çıkmadı. Kentin tüm dinamiklerinin dahil edildiği zirve diye lanse edilen bu tarz platformlarda halkın yüzde 65 oyunu almış bir partinin 9 vekilini göz ardı edip, iktidar partisinin 3 vekilini dahil etmek demokrasi anlayışına aykırıdır. Kamplaşmanın, ötekileştirmenin kimseye faydası yok. Bu yanlıştan dönülmelidir. Bu platformun bileşenin HDP ayağı eksiktir. Dolayısıyla eksik bir platformdur.” Bu açıklama hala ortada iken yöneltilen suçlamanın bizim nezdinde zerre kadar karşılığı yoktur.

İTHAM / 6

DTSO: Son olarak 25.06.2019 tarihinde “HDP’ye Ambargoyu Yazan Abori’ye  DTSO’dan  Ambargo!” başlıklı haberde Odamız ve yönetim kurulu başkanımız bilinçli bir şekilde hedef alınmıştır. Bu haber de göstermektedir ki Abori tarafından Odamızın yürüttüğü çalışmalar bir süredir hedef alınmakta ve farkı yansıtılmaktadır. Basın yayın özgürlüğünü ilke olarak benimseyen ve her platformda dile getiren bir kuruluş olarak ambargo uygulamamız söz konusu değildir. Bu söylem oldukça rahatsız edici ve yargı oluşturucu bir söylemdir.

ABORİ: Bir gazeteciye “haberi bizim istediğimi şekilde yapın” diyemezsiniz. Bir olayın habere dönüşmesi için yeterli doneler mevcutsa haber yapılır. Yayınlanan haber yanlış/eksik ise karşı tarafın düzeltme hakkı vardır. Ve bu konuda oldukça hassas olduğumuzun altını çizelim. Son olarak bildiride yer alan “yayın akışını durdurma, ambargo yoktur” söylemi de doğru değildir. Abori’ye DTSO ambargosu devam etmektedir.