VEYSİ POLAT Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil, 2020’yi Abori Almanak için değerlendirdi. Oda olarak yaptıkları faaliyetleri anlatan Sayın Engin Yeşil’e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle: “TARIM VE HAYVANCILIK İLK SIRALARDAYIZ” *Diyarbakır’ın tarım ve hayvancılık potansiyelini değerlendirebilir misiniz? Diyarbakır ilimizde son 5 […]
VEYSİ POLAT
Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil, 2020’yi Abori Almanak için değerlendirdi. Oda olarak yaptıkları faaliyetleri anlatan Sayın Engin Yeşil’e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
“TARIM VE HAYVANCILIK İLK SIRALARDAYIZ”
*Diyarbakır’ın tarım ve hayvancılık potansiyelini değerlendirebilir misiniz?
Diyarbakır ilimizde son 5 yıllık ekiliş-üretim ortalamaları; 1milyon ton buğday, 150 bin ton arpa, 280 bin ton mısır, 17 bin ton nohut ve 120 bin ton kırmızı mercimek üretimi gerçekleşmiştir.
TMO Türkiye sıralamasında mercimekte 1, durum buğdayında 2, diğer buğdaylarda 4, kültü pamukta 3 ve dane mısırda 9. sırada yer almaktayız.
İlimiz hayvan varlığı bakımından Türkiye’deki sıralaması ise sığırda ilk 3, mandada ise 2. sırada yer almaktadır. İpekböceği, yaş koza üretiminde 1. sırada, koyun 4. ve keçicilikte ise 7. sıradadır.
Ancak ilimizin sahip olduğu potansiyeller yeterince değerlendirilememektedir. Tüm meraların hayvancılığa açılması ve tarım arazilerinin su ile buluşması mevcut varlığı katlayacak, verim ve kaliteyi artıracaktır.
“MARKA KENT OLMAK İÇİN GAYRET İÇİNDEYİZ”
*Diyarbakır’ın ‘Marka Kent’ olması için Borsanız hangi çalışmaları yürütüyor?
İlimizin tarım potansiyelini değerlendirmek verim ve kaliteyi artırmak için tohum çimlendirme ve analiz laboratuvarı ve her türlü kalite parametresini belirleyecek laboratuvar hizmetleri vermektedir.
Diyarbakır’a özgü veya Diyarbakır’a mal olmuş ürünlerin tescillenmesi ve markalaşması için çalışmalar yürütmektedir.
Özelikle tarımsal ürünleri sağlıklı depolanması, ulusal ve uluslar arası pazarlara ulaşmasını sağlayacak lisanlı depo ve tarımsal ürünlerin elektronik ortamda satışı (TURİB ELÜS) konusunda faaliyet yürütmektedir. Diyarbakır’ın Marka Kent olması için yoğun gayret içerisindeyiz.
“TARIM ARAZİLERİ SULAMAYA AÇILMALIDIR”
*Marka Kent olma yolunda Diyarbakır’ın önceliği ne olmalı?
1.Tarım ve tarıma dayalı sanayi desteklenmeli,
2.Tarladan-giyime tekstil üretimi ve sanayi desteklenmeli
3.Mermer ve madencilik ürünleri katma değer yaratacak şekilde işlenmeli.
4.Tarih ve kültür varlıklarının tanıtımı yapılmalı ve turizmin geliştirilmesi desteklenmelidir.
5.Her türlü lojistiğin sağlanması için altyapı hazırlanmalı, lojistik köy tamamlanarak faaliyete geçirilmelidir.
6.Özelikle sulama kanallarının bir an önce tamamlanarak tarım arazileri sulamaya açılmalıdır.
“COVİD-19 TEDBİRLERİNİ UYGULAMAYA KOYDUK”
* Covid-19 ile ilgili aldığınız önlem ve yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?
1.Bilgilendirme için afiş, pano ve ayaklı dezenfektanlar hazırlandı ve üyelerimizin iş yerlerine teslim edildi.
2.Konu hakkında basın yayın ve kurumumuza ait web sitelerinde bilgilendirme yapıldı.
“TÜRKİYE’NİN İLK ÖRNEĞİNİ HAYATA GEÇİRDİK”
*Bölge üreticilerinin ve tüccarların alım satım işlemlerini daha hızlı ve modern bir altyapı ile gerçekleştirmesi için Diyarbakır Ticaret Borsası olarak elektronik satış salonu projesini hayata geçirdiniz bununla ilgili ne söylemek istersiniz.
Pandemi süreciyle birlikte TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde Oda ve Borsalarımızda online toplantı ve işlemler yapılmaktadır. Bizler de bu süreçte Türkiye’de bir ilk olacak olan on-line alım satım salonu projemizi hayata geçirdik.
Bundan böyle pamuk, buğday alım satımı yapan herkes nerede olursalar olsunlar bulundukları yerden internet ortamı ile salon satışına bağlanıp gerçekleşen satışa girebilecek, fiyat verip, mal alabilecektir.
Elektronik Ortamda Online satış Salonumuzda bölge üreticisi ile daha fazla alıcının bir araya getirilmesi, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin arttırılması , elektronik satış sistemi ile satış işlemlerine güvenlik, hız ve standart getirerek ürünlerin reel fiyattan alınıp satılmasına imkan sağlanmıştır. Alıcı ve satıcının memnuniyetinin en üst düzeyde sağlanarak bölge tarım ekonomisine ivme kazandırılması amaçlanmıştır.
“2021 DAHA İYİ BİR YIL OLSUN İSTİYORUZ”
*Son olarak ne söylemek istersiniz
Öncelikle büyük acıların ve sıkıntıların yaşanmasına neden olan Covid-19 salgını ile geçen bir yılı geride bırakırken, 2021 yılının sağlık, ekonomik ve sosyal anlamda daha iyi bir yıl olmasını temenni eder, yeni yılın ülkemize, bölgemize ve tüm dünyaya sağlık, huzur ve mutluluklar getirmesini diliyorum.
İlimiz genç nüfus potansiyeli, verimli tarım arazileri ve Ortadoğu’ya yakınlığıyla ekonomik açıdan önemli bir yere sahiptir. Bizler de STK yöneticileri olarak bu potansiyeli göz önünde bulundurarak, avantajlarımızı fırsata çevirmek için çalışıyoruz. Halihazırda yapımı devam eden, 2021 yılında umuyoruz ki Silvan Barajı, Tekstilkent ve Lojistik köy gibi projelerinin tamamlanmasıyla ilimizdeki ekonomik büyüme büyük bir ivme kazanacak bu da istihdama ve ihracata önemli katkı sağlayacaktır. Pandemi süreciyle birlikte TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde Oda ve Borsalarımızda online toplantı ve işlemler yapılmaktadır. Bizlerde bu süreçte Türkiye’de bir ilk olacak olan on-line alım satım salonu projemizi hayata geçirdik. 2021 yılında Borsamız tarıma ve diğer alanlara yönelik önemli çalışmalarını sürdürecektir.
Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52 Diyarbakır’da ağır tonajlı araçlara denetim16 Ocak 202517:37 Diyarbakır’da ücretsiz internet dönemi16 Ocak 202517:36 Diyarbakırlı sporculardan 3 branşta üst üste galibiyet16 Ocak 202517:34 Diyarbakır’da 3’üncü Halk Lokantası açıldı16 Ocak 202517:33