ŞERİFE DENİZ Van OSB eski Başkanı ve Van Organize Sanayicileri İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı Ocak-Haziran verilerine göre Van’ın yüzde 35.7 oranında ihracatının gerilemesini Abori’ye değerlendirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bugün Türkiye’nin Ocak-Haziran 2022 dönemini kapsayan ihracat verilerini ele aldı. Kentlerin ihracat rakamlarının yer aldığı tabloya göre, iller […]
ŞERİFE DENİZ
Van OSB eski Başkanı ve Van Organize Sanayicileri İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı Ocak-Haziran verilerine göre Van’ın yüzde 35.7 oranında ihracatının gerilemesini Abori’ye değerlendirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bugün Türkiye’nin Ocak-Haziran 2022 dönemini kapsayan ihracat verilerini ele aldı.
Kentlerin ihracat rakamlarının yer aldığı tabloya göre, iller bazında yapılan ihracat (serbest bölgelerden yapılan ihracat hariç) yüzde 19,2 artarak 114 milyar 5 milyon dolara yükseldi. İlk yarıda ülke genelindeki 81 ilden 67’si ihracatını artırırken, 6 ilde düşüş tek hanede kaldı.
Ocak-Haziran döneminde en yüksek ihracatı 49,95 milyar dolarla İstanbul yaptı. İstanbul’u, 10,15 milyar dolarla Kocaeli, 7,92 milyar dolarla Bursa ve 7,14 milyar dolarla İzmir takip etti. İhracat artışı Ankara’da yüzde 20,4, Denizli’de yüzde 18,5, Gaziantep’te yüzde 7,7, Bursa’da yüzde 6 ve Sakarya’da yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Ocak-haziran döneminde ülke genelinde sadece iki kentin ihracatı çift haneli rakamlara ulaştı. 15 il ise 1 milyar dolar sınırını aştı. İlk 10 dışında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan kentler arasında Kayseri, Konya, Adana, Mersin ve Antalya yer aldı.
Yozgat’ı yüzde 157,2 ile Bingöl ve yüzde 100,6 ile Kars izledi. Böylece ocak-haziran döneminde ülke genelinde 3 ilde artış oranı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde ihracatı en fazla düşen illerin başında yüzde 45,5 ile Adıyaman ve yüzde 45,3 ile Van geldi. Adıyaman’ın ihracatı 71,6 milyon dolardan 39 milyon dolara, Van’ın ihracatı ise 28,9 milyon dolardan 15,8 milyon dolara geriledi.
VOSİAD BAŞKANI BOZKURT’TAN SERT SÖZLER: GÜZELLEME YAPIP GİDİYORLAR
Acı tabloyu Abori’ye değerlendiren VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt, şunları söyledi:
“Geçen yıl Haziran ayında Vanın ihracatı rakamı 5 milyon 682,56 bin dolar iken, bu yıl aynı ayda 3 milyon 792,47 bin dolara düştü.
Van’ın ihracatı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 35 düştü.
TİM Van için 2023 vizyonu olarak 1 milyar dolarlık bir hedef belirlemişti.
Bu rakamlara bakıldığında Van, bu hedeflerin bir hayli uzağında.
Bunca zaman heba edildi yazık günah!
Bu hedefler için Van’da gerekli yatırım altyapısı için ciddi manada her hangi bir çaba gösterilmedi veya gösterilemedi.
Van eksiği çok! Örneğin; Kuzey veya Güney Vangölü kesintisiz Demiryolu, Van OSB demiryolu, havayolu problemi, lojistik merkezi, serbest bölge, İhracatçılar birliği, Exim Bank, Banka Bölge müdürlükleri, İran konsolosluğu gibi bunlara benzer bir çok kurum Van’da yok.
Van’ın bu anlamda eksiği çok!
İlgiler bu konulara çok duyarsız ve bu vizyondan bir hayli uzaktalar.
Vanlı milletvekilleri, STK’lar veya ilgililer lobilerini bu vizyona göre yapmıyorlar.
Bu konu Van’a gelen veya giden yetkililerinde hoşuna gidiyor.
Yetkililer Van’a geldiklerinde Van’a bol bol güzelleme yapıp alkış ve moral toplayarak Van’dan ayrılıyorlar.”
Ticaret Bakanı: Mobilya ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı21 Ocak 202514:54 Sigortalı çalışan sayısı yükseldi, inşaat zirvede21 Ocak 202514:52 Tarımda yaş ortalaması artıyor21 Ocak 202514:50 Diyarbakır’da gençler için önemli proje20 Ocak 202515:23 Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52