Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Koç: KOSGEB, kadın girişimcilere yüzde 20 peşinat vermeli

VEYSİ POLAT Türkiye Odalar Borsalar Birliği Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Zülal Koç, kadın girişimcilerin iş hayatına daha çok girmesi için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) sisteminde değişlik yapılmasını istedi. Abori’ye konuşan Zülal Koç, kadınların iş yaşamındaki yeri ve mevcut KAGİK çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ve […]

TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Koç: KOSGEB, kadın girişimcilere yüzde 20 peşinat vermeli
  • 10 Kasım 2020 00:36
VEYSİ POLAT

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Zülal Koç, kadın girişimcilerin iş hayatına daha çok girmesi için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) sisteminde değişlik yapılmasını istedi.
Abori’ye konuşan Zülal Koç, kadınların iş yaşamındaki yeri ve mevcut KAGİK çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ve özellikle Güneydoğu’da kadının çalışma hayatına katılım oranının istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Koç, “Kadının ekonomideki yeri maalesef ki çok gerilerde. Göstermelik çalışmalardan kurtulmamız lazım. Birçok erkek, oluşumlar yaparak devlet desteği alıyorlar. Bunlar sanal kadın oluşumu aslında. Gerçek anlamda kadınların iş hayatına girmesi lazım. Kadına bir etiket veriliyor eşi veya kardeşi tarafından. Görüntüde varlar ama söz sahibi değiller. Kadının görüntüden kurtulması lazım. Bu konuda STK’lara da çok iş düşüyor. Buna engel olacak çalışmalar yapılması lazım” dedi.

 

İKİ ÖNEMLİ PROJE: TARIM VE TEKNOLOJİ  

KAGİK olarak kadınların iş yaşamına girmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Zülal Koç, tarım ve teknoloji alanında iki önemli projeyi yakın zamanda hayata geçireceklerini vurguladı.

Diyarbakır KAGİK Başkanı Zülal Koç, şöyle devam etti: “Tarım ve Teknoloji alanında iki önemli projemiz var. Tarımda teknolojiyi kullanarak, genç kızlarımızın daha çok mesleki seçimlerini yapabilmeleri için uygulamalı eğitimler başlatıyoruz. Projemizi Milli Eğitim Genel Müdürlüğü’ne sunduk ve kabul gördük. İkinci projemiz de yeşil tarım ve çiftçi kadınlarımız ile ilgili. Toprağı etkin kullanmak ve teknolojiyi tarıma nasıl entegre ederiz konusunda eğitim süreçli bir proje. Tarım alanını seçtik çünkü tarım olmazsa olmazımız. Türkiye’nin kurtuluşu tarımda diyoruz. Bölge olarak baktığınızda da tarım alanları en verimli olan bir coğrafyadayız. O nedenle bunu öne çıkarmak ve toprağı etkin kullanarak verimliliği artırmak ve insan verimliliğini de artırmayı hedefliyoruz. Kadınlar tarım alanında çok başarılılar. İşi pratik olarak yapanlar kadınlar ama görüntüde hep erkekler var. Emek tamamen kadınlarda. Bir de kadın üretici zekası çok yüksek.”

 

TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç.

“KOSGEB SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMALI”

Kadın girişimcilerin iş hayatına daha çok girmesi için KOSGEB sisteminde değişlik yapılmasını öneren Koç, “Pandemi ekonomik yaşamın genelinde büyük bir sıkıntı yarattı. Ancak kadınlar için bu süreç avantaja dönüşebilir. Evden çalışma yöntemleri çoğaldığı için kadınların da evden çalışma olanakları çok yüksek. Firmalara sizin aracılığınızla seslenebilirim. Evde çalışan kadınlarımız çok fazla, bu sisteme geçenler kadınları tercih edebilir. Çünkü kadınlar iş hayatında daha disiplinli. Tabi kadınlara yönelik fırsatların da yaratılması lazım. Mesela KOSGEB, önce işini kur sonra sana para verelim diyor. Denetim mekanizmalarını çok iyi işleterek, en başta bir sermaye erebilir KORSGEB. Çünkü kadınların sermayesini kuracak parası yok ki. Sistemi revize etmek gerekir. En azından kadının firmasını kuracak kadar; mesela yüzde 10-20’lik kısmını önceden karşılayabilir. Ama dediğim gibi istismara mahal vermeden, ciddi bir denetim mekanizması kurularak bı hayata geçirilebilir. Önden bir ödeme yapılması kadının iş yaşamına katılımını artırabilir” diye konuştu.