Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Sanayiciler, doğalgaz zammına tepkili: Piyasa daralacak

BOTAŞ’ın sanayide kullanılan doğalgaza yaptığı yüzde 48’lik zam, sanayicilerin tepkisine neden oldu. “ENERJİ ZAMLARI SANAYİCİNİN KORKULU RÜYASI HALİNE GELDİ” Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan, yatırımcının en büyük gider kalemi olan enerjiye yönelik zamların iş insanlarını zora soktuğunu söyledi. Bölgedeki sanayicilerin pozitif ayrımcılık beklediği bir dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek […]

Sanayiciler, doğalgaz zammına tepkili: Piyasa daralacak
  • 6 Kasım 2021 15:09

BOTAŞ’ın sanayide kullanılan doğalgaza yaptığı yüzde 48’lik zam, sanayicilerin tepkisine neden oldu.

“ENERJİ ZAMLARI SANAYİCİNİN KORKULU RÜYASI HALİNE GELDİ”

Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan, yatırımcının en büyük gider kalemi olan enerjiye yönelik zamların iş insanlarını zora soktuğunu söyledi. Bölgedeki sanayicilerin pozitif ayrımcılık beklediği bir dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek zamların maliyetlerin artmasına ve doğal olarak da ürünlerin zamlanmasına neden olduğunu vurgulayan Aslan, “Sanayicin korkulu rüyası haline geldi enerji giderleri. Zaten elektriğe bir yılda yüzde yüz zam geldi. Bu oran sanayiciyi oldukça zora soktu. Doğalgaza yapılan son zam da gerçekten sanayicin canını yakmaya başladı. Sanayicinin bu zamlarla elde ettiği ürünler piyasaya yansıyacaktır. Piyasada alım gücü düşecektir doğal olarak. Bu tablo piyasayı kilitleyecek. Enflasyon rakamlarına yansıyacak ve piyasayı daraltacaktır. Biz pozitif ayrımcılık beklerken bölge sanayicileri olarak bu son yapılan zamlar ekonomideki kırılganlığı derinleştirecektir” dedi.

“FAHİŞ FİYATLARLA MÜCADELE RUHUNA AYKIRI BİR DURUM YAŞANIYOR”

Van Organize Sanayi ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt da zamlara tepki göstererek, şunları söyledi:

“Son dönemlerde hükümetin açıkladığı fahiş fiyatlarla mücadele konusuyla çok tezat bir durum yaşanıyor. Son bir ay içerisinde doğal gaza iki kez zam yapıldı ve oran aslında yüzde 60’a kadar çıktı. 2021 yılı içerinde de yüzde 110 civarında zam yapılmıştı. Ayrıca elektriğe de büyük zamlar yapıldı. Bölgesel olarak biz de elektrikle ilgili bazı alt yapı tedbirleri alınıyor. Özellikle Van’ın konumunda dolayı güneş enerjisine bizim öncülük ettiğimiz ve son dönemlerde yaygınlaşan GES projeleri var. GES projeleri sanayicinin yükünü hafifletecek. Ama bugünden yarına değil önümüzdeki 10 yıl içerisinde. Ama doğalgaza baktığımızda alternatif bir alt yapı yok. Matematiksel olarak baktığımızda sanayici bu zamları ürüne yansıtmak zorunda kalacak. Bu da şu sonucu doğuracak. Vatandaşın alım gücü düşeceği için doğal olarak bir istihdamda da azalma olacak. Son dönemde dalgalanan döviz kurları, hemen akabinde Merkez Bankası’nın faiz indirimi, enflasyon rakamlarını yukarı doğru fırlatmıştır. Fahiş fiyatlarla mücadele etmek için elde herhangi bir araç gereç görünmüyor. Nasıl düzelebilir? Son yıllardaki hukuk karnesine baktığımızda; hem yurt dışı yatırımcıların yatırım yapmaması. Yurtdışı yatırımcı için cazibesini yitirdi ülkemiz.”