
VEYSİ POLAT/ABORİ Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD), gerçekleştirdiği 3’ncü Olağan Genel Kurulu’nda yeni yönetimini belirledi. Tek listeyle gidilen seçimde başkanlığa Mehmet Dalkıran seçildi. Batman, Mardin, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Kahramanmaraş’ta örgütlü olan ve 84 üyesi bulunan GÜNTİAD’ın 3’ncü Olağan Genel Kurulu, derneğin genel merkezinin bulunduğu Diyarbakır’da yapıldı. Seçim öncesi konuşma yapan Oğurlu, görevde olduğu […]
VEYSİ POLAT/ABORİ
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD), gerçekleştirdiği 3’ncü Olağan Genel Kurulu’nda yeni yönetimini belirledi. Tek listeyle gidilen seçimde başkanlığa Mehmet Dalkıran seçildi.
Batman, Mardin, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Kahramanmaraş’ta örgütlü olan ve 84 üyesi bulunan GÜNTİAD’ın 3’ncü Olağan Genel Kurulu, derneğin genel merkezinin bulunduğu Diyarbakır’da yapıldı.
Seçim öncesi konuşma yapan Oğurlu, görevde olduğu dönemde sektörün gelişimine dönük çalışma yürütmeye çalıştıklarını, bu süreçte yaşanmış kırgınlıklar için üyelerden özür diledi.
ESKİ BAŞKAN İHSAN OĞURLU’NUN KONUŞMASI
07/01/2017 – 31/01/2020 dönemini kapsayan başkanlık dönemini özetleyen Oğurlu, şunları söyledi:
“2017 yılı genel kurulu sonrası oluşan yönetim kurulumuz, görev dağılımı sonrası önüne, tüzüğümüzde de belirtilen temel hedeflerden ve dernek amaçlarından biri olan tekstilciler arası dayanışma ağını güçlendirme hedefini koymuştur. Bu amaçla yapılacak çalışmalar için kolektif aktivitelere uygun bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Düzenli YK toplantıları yapılmaya çalışılmış, ancak üyelerle toplantı yapma ve yönetim kurulunun dernek üyeleriyle iletişimi konusunda yetersiz kalınmıştır.
Derneğimize üye kazandırmak için çeşitli çalışmalar yapıldı. İlk süreçte 13 kişinin dernek üyeliğine kazandırılması sağlandı. Son süreçlerde de 40 kişi dernek üyeliğine kazandırıldı. Aynı şekilde dernek üyesi olup derneğe karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen pasif üyeler önce telefon, görüşme ve ikaz mektubu ile uyarıldı, 6 ay sonucunda geri dönüş yapmayanların üyeliğine son verildi, 14 kişinin üyelikten istifası da kabul edildi.
T.C. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’na Güneydoğu Sanayi ve İş Adamları Derneği olarak Büyükşehir Belediyesi ortaklığında sunduğumuz, Dezavantajlı Kişilerin Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İstihdamı Projesi 2017 yılı sonunda başarıyla tamamlanmıştır. Sektöre 139 yeni iş gücü kazandırılarak bunların 110’nu çeşitli firmalarda istihdam edilmiştir. Firmalarımızın gelişimini desteklemek amaçlı proje bağlamında çeşitli eğitimler düzenlenmiştir. Denizli, İzmir, Bursa ve İstanbul’daki tekstil çevreleri DTSO ve Karacadağ Kalkınma Ajansının katılımıyla ziyaret edilerek ilimize yatırım çekmek için 1 haftalık yoğun bir program gerçekleştirilmiştir. Proje kapanışında Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Geleceği konferansı düzenlenmiş, projenin ve derneğimizin tanıtımı sağlanmıştır.
Ayrıca sektördeki yeni gelişmeleri anlamak amacıyla Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz Hazır Giyimde Yalın Üretim ve Sıfır Fireli Üretim Eğitimleri projemiz uygulanmış, firmalarımızın gelişim sürecine katkıda bulunulmuştur. Ne var ki bu tür eğitimlere firmalarımızın katılımı sınırlı olmuş, yönetim kurulumuz bu konuda yeterli aktivite gösterememiştir.
Diyarbakır OSB ile birlikte derneğimiz UR-GE projesi gerçekleştirmiş, Proje faaliyetleri devam etmektedir. Bu kapsamda önümüzdeki 3 yıl içinde 10 ülkeye projeye katılan üyelerimizle birlikte ihracatı geliştirmeye dönük ziyaretler gerçekleştirilecektir.
Dernek yönetim kurulumuz, Valilik, Belediye, Kalkınma Ajansı, Üniversite, KOSGEB ve İŞKUR gibi kurumlar üzerinden tekstilcilerin sorunlarını ve bu sorunların çözüm yollarını gündemleştirirken, en temel sorun olarak bilinen yer sorununu öncelik belirlemiştir.
Tekstil İhtisas OSB müteşebbis heyeti oluşturulması çalışmaları bu süreçte tamamlanmıştır. Derneğimiz %7’lik pay ile bu sürecin içinde aktif yer almaktadır. Yer tahsislerinin gerçekleşmesi hemen hemen tamamlanmış, yeni tekstil firmalarının yatırımları başlamıştır. Bu çalışmalarda çeşitli bürokratik engellerin aşılması konusunda zamanla yarışma konusunda yetersizlik yaşanmıştır. Üyelerimizin yer talebi konusunda haklı talepleri, kimi bürokratik engellerden ötürü gecikmeye uğramıştır.
İş piyasasının sosyo-ekonomik sorunlarıyla ilgili TÜRKONFED, DOGÜNSİFED ve DİSİAD gibi sanayici STK’larıyla birlikte çeşitli girişimlerde bulunan derneğimiz, basın açıklamaları yaparak kamuoyu oluşturmaya çalışmıştır. Derneğimiz bu süreçte, DOGÜNSİFED Yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir. Ayrıca Derneğimiz, Diyarbakır İş Konseyinin de üyesidir. Sektörel bağlamda da bu süreçte derneğimiz İstanbul merkezli Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’na (MHGF) üye olmuştur. MHGF ile ortak organizasyonlar gerçekleştirilmiştir.
Kentimiz, bölgemiz ve ülke genelindeki sorunlara, çevresel ve toplumsal problemlere duyarlılık bağlamında pek çok sivil inisiyatif ve STK’larla ortak tavır geliştirilmiş, basın toplantıları düzenlenmiştir.
Dernek bünyesinde bir tür istihdam merkezi kurularak üyelerin eleman ihtiyacına yanıt olunmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede üniversite rektörlüğü ile sanayi işbirliği protokolü hazırlanıp imzalanmış, bu protokol temelinde ortak projeler geliştirilmeye çalışılmış ancak sonuç alıcı olamamıştır.
Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın pek çok konuda desteği ile çeşitli faaliyetler yürüttük. TRC2 bölgesi sanayi çalıştayı, iş piyasası, bölge raporu gibi çalışmalara aktif katılıp, tekstil sektörü lehine bir bölge planı çıkmasına etki etmeye çalıştık.
Aynı şekilde hem dış ülkelerden hem de diğer illerden bölgemize gelen yatırımcılara iş ortamı konusunda bilgiler verip, ortak toplantılar gerçekleştirerek bölgemize yatırım çekmeye çalıştık. Bölgemizdeki tekstil yatırımlarının artırılması için pozitif ayrımcılık yaparak faaliyet yürüttük.”
GÜNTİAD’IN İSMİ DEĞİŞTİ, İŞ İNSANLARI KAVRAMI GETİRİLDİ
Oğurlu’nun konuşmasından sonra ortak kararla Divan Başkanlığı’na GÜNTİAD kurucularından ve DTSO Meclis Üyesi olan Hüsnü Pervane seçildi. Pervane, seçime tek listeyle gidilmesinin önemine dikkat çekerek, verilen önergeleri okudu. Önergeler doğrultusunda GÜNTİAD’ın açılımı Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği olarak değişti.
MEHMET DALKIRAN DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI
Daha sonra yapılan seçimde oy birliğiyle başkanlığa Mehmet Dalkıran seçildi. Konuşmasına eski yönetime teşekkür ederek başlayan Dalkıran, şunları söyledi:
“Özlemin, sevginin, kardeşliğin ve dayanışmanın en temel değer olduğu Diyarbakır’da sizlerle beraber bir arada genel kurullumuzun başta kentimiz olmak üzere tüm bölgeye yeni coşku ve heyecan getireceği inancıyla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.
Diyarbakır kent yaşamının kesintisiz binlerce yıldır devam ettiği, onlarca uygarlığa beşiklik etmiş tarihin en köklü kentlerinin başında gelir. Benim için ise çocukluğumun, gençliğimin geçtiği tüm hayallerimin ve ütopyalarımın merkezini oluşturmaktadır. Zorunluluklar ve seçeneksizlik nedeniyle doğduğum bu kutsal toprakları terk ederek metropollere gitmek zorunda kaldım . Âmâ tüm hayallerimi süsleyen bu kente dönmek ahde vefa gereği olsa da katkı sunmak en büyük idealimdi.
Bugün bunu gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururunu yaşıyorum. istihdama katkı sunmak için geri dönüşü gerçekleştirerek’ doğduğumuz toprakları’ gücümüz oranında halkımız ile birlikte siz değerli iş insanlarının katkılarıyla’ doyduğumuz kent’ haline getirmek için önemli, bir adım atıyoruz. Her yıl kamyon, traktör, tren ve uygun olmayan toplu taşıma araçlarında balık istifi Çukurova, Eğe, Karadeniz başta olmak üzere onlarca kente fındık, pamuk, patates vb. hasatları için giden yoksul insanlarımızın o görüntüleri beni her zaman kahretmiştir. Bu nedenle yatırımlarımızı bölgeye taşımak kendi insanımıza borcumuzu ödemenin mutluluğu ve sorumluluğu yerine getirmenin heyecanını hep birlikte yaşıyoruz.
Değerli meslektaşlarım,
2 milyon civarındaki nüfusun % 64 ü 24 yaş altı, hane halkı ortalaması 7.2,ilk,ortave lise öğrenimi devam eden sayının 500 bin olduğu dinamik bir kent olan Diyarbakır da çalışabilir nüfus için işsizlik % 60 civarındadır. Oysa 1927 yılında en gelişmiş sanayi kentleri sıralamasında 3.sırada olan Diyarbakır’ın sanayileşmede, okullaşma oranında, sınav başarılarında esamesi bile okunmamaktadır.
Mevcut bulunan tek OSB ‘de SGK kayıtlı istihdam sayısının 3000 civarında olduğunun ezikliğini hep beraber taşımalıyız. Oysa batıda sadece orta ölçekli entegre üretim tesisinde bile bundan fazla istihdam bulunmaktadır. Bu gerçeklikle yüzleşmek sahici çözümler üretmek ancak etkin bir yüzleşme siyasal Saiklerden bağımsız ister kamu ister özel sorumluluk sahibi tüm kesimler vicdanlı yaklaşımı ile gerçekçi çözümler üretebiliriz.
Bu nedenle başat olan büyük sorunlarımızı ancak uygun işleyen araçlar gerçekçi örgütlülük ile aşabiliriz. GÜNTİAD ‘ın bu genel kurulunun buna hizmet edebilmesi için özeleştiri yaparak bugüne kadar rolümüz ve misyonumuz neydi, buna yönelik ne yapabildik, gelinen aşamada kısır tartışmaların odağında sadece bireylerle özdeşleşen ister sektör açısından ister toplumsal rolümüz açışından yerinde sayan bu yapı da somut çözüm, proje ve mekanizmalar oluşturmalıyız.
Bu amaçla bugünden başlayarak tüm taraflarla doğrudan demokrasi kanalarını etkin kılarak şeffaf, demokratik etkin bir yönetim anlayışını nasıl oluşturabiliriz, yönetimlerde yaşadığımız daralma ve bireyselleşmeyi aşmak için hangi tedbirleri ve denetim mekanizmaları oluşturmalıyız, çoğulcu ve katılımcı yönetimi sistematik hale getirmek için tüzüksel olarak hangi değişiklikleri yapmalıyız, faaliyetleri etkin nasıl denetleyebiliriz konusunda etkin bir tartışma ve karar süreçlerine ihtiyacımız vardır.
Değerli arkadaşlar,
Kuşkusuz yapımızı formel ve informel olarak yapılandırmak tek başına yeterli değildir. Öncelikle üyelerimize veya üye olmayan sektördeki tüm üretim tesislerinin envanteri ve kapasitelerini çıkarak iş yapma kapasiteleri üretim süreçleri ve iş gücü planlamalarını fizibilite ederek dernek olarak katkı sunmak, yeni kurulan TEKSTİLKENT‘in başta altyapı olmak üzere devam eden yatırımların en hızlı şekilde üretime geçmesi, tahsis edilen tüm yerlerinin de firma sahipleri ile görüşülerek takvimlendirme ve dernek olarak proje ve danışmanlık hizmeti vermek için aktif olmamız gerekir. Bu amaçla teknik ve profesyonel bir ekip oluşturarak sorunlar ve acil yapılması gereken tüm sorunları tespit ederek Diyarbakır. başta olmak üzere Ankara da tüm paydaşlar ile görüşerek proje ve çözüm önerilerimiz sunmamız gerekir. Ayrıca tüm çalışmalarımızı ve tespitlerimizi şeffaf bir şekilde başta üyelerimiz olmak üzere kamuoyuyla paylaşmamız gerekir.
Değerli konuklar sevgili dernek üyesi arkadaşlarım,
Tekstil sektörü komplike yürütülmesi, belli bir disiplin çerçevesi içinde davranılması gereken en önemli üretim süreçlerini barınmaktadır. Bu amaçla pamuk ekiminden başlayarak doğru tohum ve hasat, profesyonel çırçır lama, kaliteli iplik ve kumaşla başlayan süreç, modern ve hızlı boyama-baskı teknikleri, zengin tasarım ve sürekliliği olan sipariş ve Pazar payı ile mümkündür. GÜNTİAD olarak önümüzdeki dönem bu perspektifle kamu otoriteleri ve sektörün tüm aktörleri ile bir araya gelerek bilimsel sempozyum, çalıştaylar, akademik destekler ile doğru proje ve çözümler üretmeliyiz. Ayrıca sadece Diyarbakır ile sınırlı bir iş örgütü değil kenti aşan genel bir örgütlenmeyi önümüze görev olarak koymayı da tartışmamız gerekir.”
Vanlı iş insanından bayram mesajı: Barışa vesile olsun30 Mart 202523:27 Hacıbaba Pastaneleri, halkın Ramazan Bayramı’nı kutladı30 Mart 202522:47 Diyarbakır Valisi, sanayicilerle iftarda buluştu, önemli açıklamalar yaptı6 Mart 202523:51 Diyarbakır’ın ihracatına şubat dopingi6 Mart 202514:14 Merkez Bankası, faiz kararını revize etti6 Mart 202514:10