
Pandemi ile birlikte rekor üstüne rekor kıran e-ticaret sektörü kargo sektöründe de yatırım ve büyümeyi hızlandırdı. Yaklaşık 230 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan kargo, kurye ve lojistik sektörü Avrupa, Ortadoğu, Yakın Asya ve Kuzey Afrika’nın kargo merkezi olmayı hedefliyor. Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) ve INPPES Fuarcılık’ın düzenlediği Post & Parcel Uluslararası […]
Pandemi ile birlikte rekor üstüne rekor kıran e-ticaret sektörü kargo sektöründe de yatırım ve büyümeyi hızlandırdı. Yaklaşık 230 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan kargo, kurye ve lojistik sektörü Avrupa, Ortadoğu, Yakın Asya ve Kuzey Afrika’nın kargo merkezi olmayı hedefliyor.
Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) ve INPPES Fuarcılık’ın düzenlediği Post & Parcel Uluslararası Zirvesi’nde (PPIS), hızlı ve dinamik bir büyüme sergileyen kargo kurye sektörünün, uluslararası ticarette hub noktası olmasını sağlayacak adımlar masaya yatırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KARİD Başkanı Fatih Önyol zirvenin önemli katılımcıları arasında yer aldı.
E-ticaret sektörünün pandemi dönemindeki hızlı yükselişine dikkat çeken Türkiye KARİD Başkan Yardımcısı, PPIS Organizasyon Komitesi Başkanı ve Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, kargo sektörünün kuruluşu itibarıyla B2B iş akışı üzerine kurulmuş bir yapısı bulunurken, günümüzde e-ticaretin sektöre etkisiyle sektörün görev ve rolünün değiştiğini vurguladı. Pandemi döneminde BTK’nın sağladığı destekle yapısal anlamda birçok değişikliği hızlıca hayata geçirerek beklentilere cevap verebildiklerini aktaran Ayyarkın, sektörün günlük işlem hacminin 4-5 kat arttığı pandemi döneminde, müşteri entegrasyonu ve zamanı iyi yönetebilmek için otomasyon desteği sunduklarını ifade etti. Ayyarkın sözlerine şöyle devam etti: “E-ticaret sektörü Türkiye ekonomisindeki yerini yüzde 8’den yüzde 20’ye tırmandırdı. Kargo sektörü olarak bu anlamlı yolculukta alt yapı, yapay zeka, otomasyon yatırımlarını yaparak görevimizi gerçekleştiriyoruz. Geçmişte tedarikçilerimizle yurt dışındaki etkinliklerde bir araya gelirken INPPES Fuarcılık’ın bizlere 2 yıl önce sunduğu PPIS etkinliğini birlikte geliştirerek bugün sizlerle buluşturduk. Etkinliğin Türkiye ekonomisine çok anlamlı bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
KARİD Başkanı Fatih Önyol da, kargo, kurye ve lojistik sektöründe 230 binin üzerinde kişiye istihdam sağlandığını söyledi. “Sektör temsilcilerimizin günlük ortalama adres ziyareti 17 milyon 250 bin. Her gün 57 bin 500 araçla 9 milyon 200 bin kilometre yol kat ediyoruz” diyen Önyol, “Pandemi döneminde çok hızlı bir ivme kat eden e-ticaret sektörünün bu büyümesine cevap verecek altyapı hazırlıklarına sahiptik. Temassız teslimat, kargo dolapları ve gel-al sistemi ile çalışan esnaf modelini hızla devreye soktuk ve büyümenin önünü açtık. Sektör olarak pandemi döneminde yaklaşık 10 milyar TL yatırım yaptık. Pandeminin başında yaşanan hızlı büyüme ivmesi düzenli seyreden bir büyümeye dönüştü. Şimdi hedefimiz; ticaretin ve ihracatın önünü açmak ve sektörümüz açısından uluslararası ticarette hub noktası olmamızı sağlayacak adımları atmak. Önümüzdeki birkaç yıl içinde sadece Avrupa’nın değil, Ortadoğu’nun, Yakın Asya’nın ve Kuzey Afrika’nın ticaret ve kargo merkezi haline ülkemiz gelecek. Bu yıl ilk kez yapılan ve geleneksel hale getirmeyi hedefl ediğimiz PPIS etkinliğinde hem kamunun hem tedarikçilerimizin hem e-ticaret firmalarımızı hem otomasyon firmalarımızı bir araya getirmenin sağladığı sinerjiyle sektörümüzün önünü açmayı hedefliyoruz.”
MÜSİAD’dan Diyarbakır OSB’ye çıkarma, işbirliği kararı alındı12 Haziran 202523:50 Diyarbakır’da yangın faciası: 4 ölü5 Haziran 202523:06 Meteoroloji Diyarbakır’da Kurban Bayramı için hava tahminlerini açıkladı3 Haziran 202520:24 Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası’nda sahte para uyarısı3 Haziran 202520:23 Diyarbakır’da 372 kilo bozulmuş ve tarihi geçmiş ürüne el konuldu3 Haziran 202520:20