Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakırlı sanayicilerden yerel ve milli markalara ziyaret

HABER/VEYSİ POLAT Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), 5 yıl önce başlattığı “Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım” programı kapsamında Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Meya Aliminyum ve Mapple Çikolata fabrikalarını ziyaret etti. DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, OSB Başkan Vekili Mustafa Fidan, […]

Diyarbakırlı sanayicilerden yerel ve milli markalara ziyaret
  • 27 Eylül 2019 00:08

HABER/VEYSİ POLAT

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), 5 yıl önce başlattığı “Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım” programı kapsamında Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Meya Aliminyum ve Mapple Çikolata fabrikalarını ziyaret etti.
DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, OSB Başkan Vekili Mustafa Fidan, DSMMMO Başkanı Mustafa Vural, DTSO Kadın Meclisi Başkanı Sevim Vural, banka bölge müdürleri ile sanayici bir grup önce Kamuran Azizoğlu’nun işletmecisi olduğu Meya Aliminyum A.Ş.’yi ziyaret etti. Fabrikayı gezen ve çalışanlarla bir süre sohbet eden heyet, daha sonra basına açıklama yaptı.

Meya Aliminyum A.Ş. yöneticisi Aziz Azizoğlu, 2007’de şehir merkezinde 150 metrekarelik bir yerde faaliyete başladıklarını ifade ederek, “Kısa sürede Doğu ve Güneydoğu’da ciddi bir pazara ulaşmış durumdayız. DİSA Kulp markasıyla ürünlerimizi 3 kıtada 20 ülkeye ihraç etmekteyiz. Amacımız markamızı uluslararası arenada söz sahibi yapmaktır” diye konuştu.

 

“3 KITADA 20 ÜLKEYE İHRACATIMIZ VAR”

İlk konuşmayı yapan şirket yöneticisi Aziz Azizoğlu, Meya Aliminyum’un 2007’de şehir merkezinde 150 metrekarelik bir yerde faaliyete başladığını ifade ederek, “Kısa sürede Doğu ve Güneydoğu’da ciddi bir pazara ulaşmış durumdayız. Bayiliklerle birlikte 2009’da İstanbul’da iki şube açtık. Önceliğimiz bölgede olmayan bir iş sahasını oluşturarak, istihdama katkı sunmaktı. Bunu da başardık. 2011’de OSB’de yer tahsisinde bulunurak 5 bin metrakerlik bir alanda faaliyetimizi devam ettirdik. İstanbul’daki şubeleri buraya taşıdık. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle iş sahamızı genişlettik. DİSA Kulp markasıyla ürünlerimizi 3 kıtada 20 ülkeye ihraç etmekteyiz. Amacımız markamızı uluslararası arenada söz sahibi yapmaktır” diye konuştu.

DİSİAD Başkanı Baysal, ülke ekonomisinin parlak bir süreçten geçmediğini, kötü koşullara rağmen Diyarbakırlı sanayicilerin memleketine ve ülkesine sahip çıkarak yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi.

“SİYASET DEĞİL EKONOMİYİ KONUŞALIM”
Daha sonra konuşan DİSİAD Başkanı Baysal, ziyaretin amacını anlatırken kentin artık siyasetle değil yatırımlarla gündeme gelmesini istedi. Ülke ekonomisinin parlak bir süreçten geçmediğini ifade eden Baysal, “Ama buna rağmen kentimizdeki işverenlerimiz yaşanan olumsuzluklara rağmen inisiyatif almaya, sorumluluk almaya ve istihdam yaratmaya devam etmektedir. Bu ülkenin siyasi aktörleri bu fedakarlığı artık görmelidir. Yaşanan süreçler ve içinden geçtiğimiz koşullar nereye giderse gitsin yaşamı her yönüyle etkiliyor. Adalet ve hukuk reformlarının yanı sıra ekonomik açıdan da bir takım düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmelidir. Hükümeti bu konuda inisiyatif almaya davet ediyoruz. Buradaki oluşumumuz siyasi mekanizmalara örnek olmalıdır” dedi.

OSB Başkan Vekili Mustafa Fidan, Diyarbakır OSB’de tekstil, gıda, maden, plastik alanı ağırlıklı olmak üzere toplam 287 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.

“OSB’DE 287 FİRMAMIZ FAALİYET YÜRÜTÜYOR”
OSB Başkan Vekili Mustafa Fidan, Diyarbakır OSB’de tekstil, gıda, maden, plastik alanı ağırlıklı olmak üzere toplam 287 firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, “Bugün OSB’miz eskiye oranla iyi yerde. Şu an içinde bulunduğumuz firmanın kıtaları aşarak birçok ülkeye ihracat yapması bunun bir göstergesi. Talepler oldukça fazla ve şu an 5. Etap çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

DSMMMO Başkanı Mustafa Vural, kent sanayisinin gelişmesi için Diyarbakır’a özel teşviklerin uygulanması gerektiğini ifade etti.

“DİYARBAKIR’A ÖZEL TEŞVİKLER UYGULANMALI”
DSMMMO Başkanı Mustafa Vural ise organizeyi yapan DİSİAD’a ve başarılı ihracatlara imza atan Meya Aliminyum A.Ş.’ye teşekkür etti. Son yıllarda sanayi alanında büyük başarılara imza atan Gaziantep’i örnek veren Vural, bu kent ile Diyarbakır arasında 36 kat fark olduğunu ifade etti ve kent sanayisinin gelişmesi için özel teşviklerin uygulamaya geçilmesini istedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’da ciddi bir tarım potansiyelinin bulunduğunu ancak tarıma dayalı sanayileşmenin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

“TARIMA DAYALI SANAYİYİ BİRLİKTE GELİŞTİRELİM”
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’da ciddi bir tarım potansiyelinin bulunduğunu ancak tarıma dayalı sanayileşmenin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Hollanda’nın yüz ölçümü bakımından bir Konya kadar olduğunu ifade eden Yeşil, “Kendi ilimizin zengin olmasını istiyorsak üretime ağırlık vermemiz gerekiyor. Şu an OSB’mizdeki işletmelerde 7 bin 500 kişi çalışıyor. Yanı başımızda, komşu ildeki bir fabrikada 9 bin çalışan var. Ortak girişimlerle biz de üretimi artırıp istihdama katkı sunabiliriz. Bu konuda tarım çok ciddi bir fırsat. Verimli arazilerimiz var. Tarım sanayisine ağırlık vermemiz lazım. Hollanda’nın tarım sanayisinde 127 milyon avroluk bir ihracatı var. Yüz ölçümü bir Konya kadar ancak ihracatı oldukça fazla. Tarıma dayalı sanayileşmeyi geliştirmemiz lazım. Bunu ortak projeyle gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

Sanayicilerin en büyük gider kalemi olan enerji sorununa dikkat çeken Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, hükümeti bu konuda çalışma yapmaya davet etti.

“ENERJİ MALİYETİ CİDDİ BİR SORUN, HÜKÜMET MÜDAHALE ETMELİ”

Yeşil’den sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Meya Aliminyum’un yerli ve milli bir ürün olduğunu ifade ederek, Diyarbakır’da üretilen ürünleri Avrupa pazarına sunduğunu hatırlattı. Ülke genelinde yaşanana ekonomik krize dikkat çeken Kaya, bölge sanayicilerinin bu krizi daha derinden yaşadığını söyledi. Kaya, sanayicinin en büyük gider kaleminin enerji olduğunu ifade ederek, hükümeti bu konuda çalışma yapmaya davet etti.
DİSİAD ve beraberindeki heyet, daha sonra Mapple Çikolata fabrikasına geçti. Bu ziyaret basına kapalı olarak gerçekleşti.

DİSİAD ve beraberindeki heyet üyeleri, Meya Aliminyum Fabrikası’nı gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı, çalışanlarla sohbet etti.