Şerife Deniz BULUT Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Türkiye borsaları arasında 15. sırada yer aldıklarını, işlem hacminin 31 milyar 410 milyon 280 bin TL olarak gerçekleştiğini belirtti. Başkan Yeşil’in verdiği bilgilere göre borsada yapılan işlemlerin büyük bir kısmını hububat oluşturuyor. Yapılan işlemlerin %64’ü hububat, %21’i tekstil, %5’i baklagil, %7’si yağlı tohum ve %3’ü hayvani […]
Şerife Deniz BULUT
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Türkiye borsaları arasında 15. sırada yer aldıklarını, işlem hacminin 31 milyar 410 milyon 280 bin TL olarak gerçekleştiğini belirtti.
Başkan Yeşil’in verdiği bilgilere göre borsada yapılan işlemlerin büyük bir kısmını hububat oluşturuyor. Yapılan işlemlerin %64’ü hububat, %21’i tekstil, %5’i baklagil, %7’si yağlı tohum ve %3’ü hayvani gıda maddelerinden oluşuyor. En çok işlem gören ürünler arasında ise buğday, pamuk, mısır ve mercimek öne çıkıyor.
Diyarbakır, stratejik konumu sayesinde Ortadoğu ve Kafkaslar’da önemli bir ticaret merkezi olarak dikkat çekiyor. Borsanın, bölge tarımına dayalı üretimi desteklediğini vurgulayan Başkan Yeşil, Diyarbakır’ın topraklarının %95’inin tarıma elverişli olduğunu ve başta hububat olmak üzere pamuk, baklagil, meyve ve sebze gibi ürünlerin yaygın olarak üretildiğini söyledi.
Yeşil, “Diyarbakır Ticaret Borsası, bölgedeki tarımsal üreticilerin doğru fiyatlarla alım satım yapabilmelerine olanak tanırken, üyelerine en iyi hizmeti sunmak için sosyal içerikli projeler de geliştirmektedir. Ayrıca, Diyarbakır Ticaret Borsası, Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşuna öncülük etmiş ve bu projede %20 hissedarlık payına sahiptir.
Borsa, aynı zamanda Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) Mezopotamya’nın kuruluşunda aktif rol almış ve bu kurumun başkanlığını yürütmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile işbirliği içinde Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) gibi önemli kuruluşların da kurucu ortağı olan Diyarbakır Ticaret Borsası, bölge ekonomisinin gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor. Diyarbakır, stratejik ve lojistik konumuyla Ortadoğu ve Kafkaslarda önemli bir kültür ve ticaret kavşağıdır. Tüm zamanlar boyunca temel iktisadi faaliyetleri tarım ve hayvancılık olan Diyarbakır’ın topraklarının %95’i tarıma elverişlidir. Başta hububat olmak üzere, baklagiller, pamuk, meyve ve sebze yaygın olarak üretilmektedir.
İşte bu üretilen tarım ürünlerinin alım-satım işlerinde temel rol oynayan kurum Diyarbakır Ticaret Borsasıdır. Aynı zamanda Diyarbakır Ticaret Borsası Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en eski ve köklü yerel kurumlarından biridir.
Kurulduğu günden günümüze Diyarbakır Ticaret Borsası, bölge kalkınmasına yardımcı olmak misyonu ile çalışmalarını büyük bir özveri içinde sürdürmektedir.
Diyarbakır Ticaret Borsası bu misyon çerçevesinde tarımsal ürünlerin satıcı ve alıcılarını bir araya getirerek gerçek ve doğru fiyat oluşumunu sağlar. Ana faaliyetlerine yönelik ve sosyal içerikli projeler hazırlayarak üyelerine en iyi hizmeti sunmak temel gayesidir.
Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclisiyle birlikte üyelerine en kaliteli en şeffaf hizmeti sunma gayesini ve üye memnuniyetini misyon edinmiş Diyarbakır Ticaret Borsası Diyarbakır üreticisinin yanındadır” dedi.
Başkan Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret Borsası’nın, tarımsal ürünlerin alım-satım işlemlerine öncülük ederek, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.
Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52 Diyarbakır’da ağır tonajlı araçlara denetim16 Ocak 202517:37 Diyarbakır’da ücretsiz internet dönemi16 Ocak 202517:36 Diyarbakırlı sporculardan 3 branşta üst üste galibiyet16 Ocak 202517:34 Diyarbakır’da 3’üncü Halk Lokantası açıldı16 Ocak 202517:33