Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Diyarbakır Pamuğu, “gong” sesiyle satışa sunuldu

HABER/ABORİ Türkiye’deki yıllık 900 binlik pamuk rekoltesinin 100 binden fazlasını tedarik eden Diyarbakır, Ticaret Borsası’nda bir ilke tanıklık etti. Diyarbakır Ticaret Borsası’nın ilk defa pamuk satış seansını gerçekleştirdiği buluşmada konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 2023 ve 2025’te GAP sulama projeleri ile Silvan Barajı’nın devreye girmesiyle 1 milyon dekarlık alanda en az 500 bin ton pamuğu […]

Diyarbakır Pamuğu, “gong” sesiyle satışa sunuldu
  • 10 Ekim 2019 01:21

HABER/ABORİ

Türkiye’deki yıllık 900 binlik pamuk rekoltesinin 100 binden fazlasını tedarik eden Diyarbakır, Ticaret Borsası’nda bir ilke tanıklık etti. Diyarbakır Ticaret Borsası’nın ilk defa pamuk satış seansını gerçekleştirdiği buluşmada konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 2023 ve 2025’te GAP sulama projeleri ile Silvan Barajı’nın devreye girmesiyle 1 milyon dekarlık alanda en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olmayı hedeflediklerini söyledi.

Beyaz altın olarak nitelendirilen ve yıllardır ülke genelinde Ege Pamuğu cinsinden işlem gören Diyarbakır Pamuğunun bundan sonra kendi adıyla işlem görmesi için ilk adım atıldı.  Diyarbakır Ticaret Borsası’nda (DTB) yapılan ilk seans satış işlemine Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, üreticiler ve borsada alım satım yapan tüccarlar katıldı.

Satış senası öncesi konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır’ın pamuk üretiminin ülke genelinin %10 ihtiyacını karşıladığını söyledi. Kentte şuan 600 bin dönüm arazide pamuk ekimi yapıldığını ifade eden Yeşil, Silvan Barajı Projesi’nin tamamlanmasıyla 1.5 milyon dönümde pamuk ekimi yapılmasının beklendiğini söyledi. Yeşil, “Bu da Türkiye’nin ithal ettiği pamuğun yüzde 50’sinin bundan böyle Diyarbakır’dan karşılanması demektir. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi pamuk bizler için çok önemli bir üründür. Diyarbakır Ticaret Borsası olarak bizler ‘Ege Pamuğu’ tipi ile işlem gören pamuğumuzun kalite bazındaki fiyatının ‘Diyarbakır Pamuğu’ olarak belirlenmesini ve alıcı ve satıcının borsamızda buluşmasını hedefliyoruz. Böylelikle haftanın bir günü satış salonundan çıkacak olan ‘Diyarbakır Pamuğu’ fiyatları ulusal ve uluslararası pazarda referans fiyat olarak kabul edilecektir. Belirlenen fiyat ve kalite ile hem haksız rekabetin önüne geçilmiş olunacak, hem de Diyarbakır pamuğuna kriter olabilecek bir fiyat ortaya çıkmış olacaktır. Bu nedenle bu gün ilkini gerçekleştireceğimiz satış seansının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu’nun gonga vurmasıyla Diyarbakır Pamuğu’nun ilk satış seansı gerçekleştirildi. Gong sesinin ardından Bismil’de faaliyet gösteren Saitoğulları Çırçır ile İskur Tekstil A.Ş arasında 8,125 TL’den 100 tonluk ilk satış gerçekleştirildi.