Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı Lansman Toplantısı’na katıldı. Hisarcıklıoğlu, fuarların, üretimin, emeğin, alın terinin alıcıyla buluştuğu çok önemli platform olduğunu belirterek, “Hangi işi yaparsanız yapın, müşteri bulmak zorundasınız ve bu da ancak tanıtım ve pazarlamayla mümkündür. Doğru müşteriye ulaşmanın […]
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı Lansman Toplantısı’na katıldı.
Hisarcıklıoğlu, fuarların, üretimin, emeğin, alın terinin alıcıyla buluştuğu çok önemli platform olduğunu belirterek, “Hangi işi yaparsanız yapın, müşteri bulmak zorundasınız ve bu da ancak tanıtım ve pazarlamayla mümkündür. Doğru müşteriye ulaşmanın en iyi yollarının başında da fuarlar gelir. İşte bu nedenle TOBB olarak yurt içi fuarlara büyük önem gösterdik” diye konuştu.
Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye’de fuar izinlerini vermek için yetkilendirildiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Fuarcılık sektörünü disipline ettik, standartları belirledik ve uyguladık. Artık gelecek yılın fuar takvimini yıl başlamadan ilan ediyoruz. Eskiden 10 gün kala fuarlar ilan edilirdi. Fuar yapılmış olmak için yapılırdı. Şimdi aynı Batı’da olduğu gibi 1 sene önceden Türkiye’nin neresinde hangi sektörde fuar var tespit edebiliyorsun. Tespit ediyoruz, ona göre yapıyoruz. Fuarlar hem katılımcı firmalar hem de yerli ve yabancı ziyaretçiler açısından daha planlı ve programlı bir hale geldi. İşte tüm bunlar sayesinde Türkiye genelinde fuarcılık sektörümüz hızlı bir gelişme gösterdi. Hedefimiz ülkemizi ve Diyarbakır’ı bu coğrafyanın fuar merkezi yapmak. 2021’de Diyarbakır’da 11 fuar düzenlenecek, bu fuarlar için 2021’de 1 milyon ziyaretçi bekliyorum. Mart sonu düzenlenecek Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’ndaki 100’den fazla standın tamamı şimdiden dolmuş durumunda. Üstelik katılımcı firmaların 5’te 1’i bölge dışından geliyor çünkü Diyarbakır’ın potansiyeline inanıyorlar, tarım ve hayvancılığın önemini biliyorlar. Tarım ve hayvancılık pandemiyle birlikte, bütün dünyada ve ülkemizde stratejik hale geldi. Türkiye’den bakıldığı zaman tarım ve hayvancılığın ana merkezlerinden biri de Diyarbakır. Bütün dünyada küresel gıda fiyatları, 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dünyadaki son 1 yıldaki artış yüzde 30 olarak gerçekleşti. Onun için bu alanda kendimizi göstermek ve geliştirmek zorundayız.”
DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise şunları söyledi: “DTSO olarak Fuarcılık Sektöründeki bu süreci proaktif bir biçimde yöneterek Dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip ettik. Ülkemizde nasıl bir dönüşüm olacağına yönelik ciddi mesai harcayarak kendimizi yeni döneme hazırladık. Bu süreç içerisinde Ülkemizde faaliyet gösteren sektörün önde gelen fuar organizasyon şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle toplantılar yaptık, fuar merkezi yatırımcısı kamu kurum ve kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirdik tüm bunların sonucunda da Diyarbakır Fuarcılığında yeni bir model geliştirilmesi zaruretini görüp yeni bir modeli ortak akıl yöntemiyle inşa ettik.
Bu kapsamda oluşturduğumuz yeni model ve yol haritamızı Odamız ve ALZ Grup arasında oluşturulan 12 Maddelik protokol ile 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirdiğimiz lansman toplantısında sizlerle paylaşmıştık.
Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezimizde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası & ALZ Grup işbirliğinde; yenilikçi vizyonumuz, sarsılmaz inancımız ve nitelikli insan kaynağımız ile fuar yapmak için hazır durumdayız.”
Katılımcılara Diyarbakır’a geldikleri için teşekkür eden Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ise, “Çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Sevdiklerimizi kaybettik. Bu süreçte birbirimize hasret kaldık. İnşallah bu süreç bitecek ve hasret gidereceğiz. İyi günümüzde ve zor günümüz de yanımızda değerli Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye’nin birçok kenti salgın nedeniyle hala ‘kırmızı’ ve ‘turuncu’ renkler aralığında gidip gelirken bu kadim şehrin ‘mavi’ olması ve 11 fuarla birlikte bu sezonu açması önemli” diye konuştu.
Diyarbakır’da 2021 yılında düzenlenecek fuarlar ve takvimi:
1-) Diyarbakır Tarım Fuarı 30 Mart-3 Nisan 2021
2-) Hac Umre ve Helal Ürün Fuarı 27-30 Mayıs 2021
3-) Diyarbakır Güzellik Fuarı 24-27 Haziran 2021
4-) Türkiye Kooperatifler Fuarı 2-4 Eylül 2021
5-) Mezopotamya Kuyumculuk Fuarı 16-19 Eylül 2021
6-) Diyarbakır Kitap Fuarı 25 Eylül-3 Ekim 2021
7-) Mezopotamya Eczacılık ve Sağlık Fuarı 9-10 Ekim 2021
😎 Evlilik Hazırlıkları Fuarı 21-24 Ekim 2021
9-) Diyarbakır Tekstil Makineleri Fuarı 4-7 Kasım 2021
10-) Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı 16-21 Kasım 2021
11-) Mezopotamya Turizm Fuarı 2-5 Aralık 2021
Ticaret Bakanı: Mobilya ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı21 Ocak 202514:54 Sigortalı çalışan sayısı yükseldi, inşaat zirvede21 Ocak 202514:52 Tarımda yaş ortalaması artıyor21 Ocak 202514:50 Diyarbakır’da gençler için önemli proje20 Ocak 202515:23 Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52