VEYSİ POLAT Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı”nın lansman toplantısı Diyarbakır’da yapıldı. Diyarbakır İş İnsanları Derneği (DİSİAD) tarafından kentte yürütülecek projenin tanıtımını, Proje Koordinatörü Mahmut Ayzit yaptı. Ayzit, “İSG Kültürünün Geliştirilmesi ile Güvenli Geleceğe” sloganıyla 14 ay boyunca kentte yürütülecek projeye, Diyarbakır Ticaret ve […]
VEYSİ POLAT
Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı”nın lansman toplantısı Diyarbakır’da yapıldı.
Diyarbakır İş İnsanları Derneği (DİSİAD) tarafından kentte yürütülecek projenin tanıtımını, Proje Koordinatörü Mahmut Ayzit yaptı. Ayzit, “İSG Kültürünün Geliştirilmesi ile Güvenli Geleceğe” sloganıyla 14 ay boyunca kentte yürütülecek projeye, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği, İtalya’nın Carara Bölgesi’ndeki Mermerciler ve Dicle Üniversitesi’nin paydaş olarak destek verdiğini söyledi.
“HEDEFİMİZ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİÜİ KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEK”
Proje bedelinin 206 bin 879 Euro olduğunu, bunun yüzde 10’unun DİSİAD tarafından karşılanacağını ifade eden Proje Koordinatörü Mahmut Ayzit, projenin amaçlarını şöyle anlattı:
“İlimizin en önemli sektörü olan mermer madenciliği sektöründe iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmek, uyumlu ve kapsayıcı yaklaşımlar geliştirmektir.
-Çalışanlar genellikle düşme, kayma, tel kopması, patlama riskleri, merdivenden düşme, nesnelerin düşmesi gibi nedenlerden dolayı yaralanma ve can kaybı riski taşımaktadır.
-Mermer madenciliği sektöründe iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi,
-Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve proaktif bir yaklaşım benimsemek,
insan kaynakları gelişiminin desteklenmesi, iş yerinin yasal gerekliliğinin karşılanmasının kolaylaştırılması.
-Sendikalaşmanın önemine dikkat çekmek
-Farkındalık çalışmaları yapmak
-Tüm bu nedenlerden dolayı madencilik ve mermer sektörü projemizin ana hedefi olarak belirlenmiştir.”
“2 BİN MADENCİ İLE GÖRÜŞME YAPILACAK”
Ayzit, projenin eş ortağı olarak DİMAD ile 30 maden firmasıyla hedef gruplarının belirleneceğini, katılımcı OSB ile İtalya’nın Carara bölgesine giderek maden şirketleri ve konfederasyonu ile görüşmeler gerçekleştireceklerini, AB uygulamaları ve yaratıcı örneklemeleri yerinde göreceklerini kaydetti.
Proje kapsamında 2 bin madenci, 500 madenci ailesi ve 30 işveren ile görüşmeler gerçekleştireceklerini belirten Ayzit, ilgili STK’lardan da görüş ve öneri alacaklarını kaydetti.
DİYARBAKIR’DA İLK KEZ SİMÜLASYON ODASI KURULACAK
DTSO Sanayi Mektebi’nde Diyarbakır’da bir ilke imza atarak il kez Simülasyon Odası kurulacağını kaydeden Ayzit, şöyle devam etti: “Sanal gerçeklik uygulamaları ile sektöre özel çeşitli modellerden oluşan İSG simülasyonu geliştirerek, personelin iş güvenliği eğitimlerinin oryantasyonunu ve ileri aşamalarını almasını sağlamak için VR (sanal gerçeklik), MR (karma gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) teknolojileri ‘yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenme’ eğitimi vereceğiz. Proje boyunca 500 işçi simülasyon odasında teste tabi tutulacak.
Proje sonrasında da yeni işe alınacaklar bu uygulamaya tabi tutulacak. Üç şirkette çalışanların katılımıyla tatbikatlar yapılacak. Proje sonucunda 10 yerel kurum ve 30 işletme arasında ISG işbirliği sağlanmış olacak.”
DTSO BAŞKANI KAYA: ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE
Projenin önemine vurgu yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, iş kazalarının son yıllarda arttığına dikkat çekerek, “Sanayileşme ve istihdam sayımızdan daha fazla iş kazaları ve ölümler yaşanıyor. İş kazasında 2012-2019 yılları arasındaki artış yüzde 600 civarında. 74 binden 422 bine çıkmış. Ölümlerde ise yüzde 70’lerde. Sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte ölümlü iş kazaları da artmış. Dönüp buna bakmamız gerekiyor” dedi. DTSO olarak projeye her türlü kolaylığı sağlayacaklarını belirten Kaya, bu anlamda Sanayi Mektebi’nde simülasyon programına ev sahipliği yapacaklarını kaydetti.
DİSİAD Başkanı Burç Baysal, 1.5 yıl önce yaptıkları projenin pandemi nedeniyle geciktiğini ve Şubat 2021’de kabul edildiğini söyledi.
Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği (DİMAD) Başkanı Fahrettin Çağdaş ise kentte 33 üyelerinin bulunduğunu, 23 mermer fabrikasının faal olduğunu, 29 ocakta faaliyetin yürütüldüğünü söyledi. İş kazalarının önüne geçmek ve tedbirleri Avrupa seviyelerine çekmek için sektördeki işletmelerin büyük bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Çağdaş, bu anlamda projeye büyük önem verdiklerini söyledi.
TOPLANTIYA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİLDİ
Toplantıya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, DSMMMO Başkanı Mustafa Vural, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır Maden Mühendisleri Odası Başkanı Doğan Hatun, DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, Diyarbakır İşkur Müdürü İsmail Koç ve SGK İl Müdürü Reşat Merttir ile çok sayıda iş insanı katıldı.
Ticaret Bakanı: Mobilya ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı21 Ocak 202514:54 Sigortalı çalışan sayısı yükseldi, inşaat zirvede21 Ocak 202514:52 Tarımda yaş ortalaması artıyor21 Ocak 202514:50 Diyarbakır’da gençler için önemli proje20 Ocak 202515:23 Zamlı emekli maaşları hesaplara yatmaya başladı17 Ocak 202510:52