Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Barışın ekonomisi: Diyarbakır “yaraları sarmaya” hazır!

PKK’nin örgütü feshetme ve silah bırakma kararı, Türkiye’de yeni bir dönemin kapılarını aralarken, Diyarbakır’daki iş dünyası “şimdi yaraları sarma zamanı” diyerek, sürecin ekonomik boyutuna dikkat çekti. Sanayiciler, esnaf temsilcileri ve ticaret odaları, bölgenin kalkınması için hükümete kapsamlı bir “onarım teşviki” çağrısında bulundu. “BU SADECE BARIŞ DEĞİL, EKONOMİK DİRİLİŞİN BAŞLANGICI” Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) […]

Barışın ekonomisi: Diyarbakır “yaraları sarmaya” hazır!
  • 15 Mayıs 2025 20:19

PKK’nin örgütü feshetme ve silah bırakma kararı, Türkiye’de yeni bir dönemin kapılarını aralarken, Diyarbakır’daki iş dünyası “şimdi yaraları sarma zamanı” diyerek, sürecin ekonomik boyutuna dikkat çekti. Sanayiciler, esnaf temsilcileri ve ticaret odaları, bölgenin kalkınması için hükümete kapsamlı bir “onarım teşviki” çağrısında bulundu.

“BU SADECE BARIŞ DEĞİL, EKONOMİK DİRİLİŞİN BAŞLANGICI”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yaklaşık yarım asırlık çatışma sürecinin sona ermesini “tarihi bir kırılma noktası” olarak nitelendirerek, “Bu bir ilk adımdır. Ama entegrasyon ve normalleşme gecikirse kazanımlar boşa gider” dedi. Kaya, örgüt üyelerinin dönüş süreci, medya yapılarının sivilleşmesi ve bölgeye özgü bir entegrasyon stratejisinin acilen ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

“GÜVENLİK ODAKLI POLİTİKALARA SON VERİLMELİ”

Kaya, bölgenin neredeyse bir asırdır olağanüstü güvenlik politikalarıyla yönetildiğini hatırlatarak, “Artık sınır kapılarını kapalı tutan terör değil, bu politikaların kendisi. Kalkınma istiyorsak kapılar açılmalı, yerel yönetimler güçlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

“18 TEŞVİK MODELİ BAŞARISIZ OLDU: BÖLGEYE ÖZEL BİR KALKINMA PAKETİ ŞART”

Bugüne kadar uygulanan teşviklerin bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirten Kaya, “Devlet bilinçli bir şekilde bölgeyi geri bıraktı. Artık telafi zamanı. Genç nüfusu tutamazsak kaybederiz. Diyarbakır cazibe merkezi ilan edilmeli” dedi.

“DİYARBAKIR ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK”

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan da 370 fabrikanın faaliyet gösterdiğini ve 23 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti. Barış ortamıyla bu sayının hızla artacağını vurgulayan Fidan, “Savaşlara harcanan 3 trilyon dolar artık üretime akacak. Diyarbakır Orta Doğu’nun üretim üssü olabilir” dedi.

“YATIRIMLAR HIZLA ARTACAK”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, barışın ekonomik anlamda “büyük bir patlama” yaratacağını söyledi. Ebedinoğlu, “Yatırımlar hızla artacak. Öyle bir istihdam doğacak ki belki dışarıdan işçi aramak zorunda kalacağız” dedi. Ebedinoğlu ayrıca halkın da bu süreci sahiplenmesi gerektiğini belirterek, “Sadece devletin adım atması yetmez. Kürt halkı da bu barışı içselleştirmeli. Bu, geçmişte yaşanan acıların tekrarlanmaması için son şans olabilir” dedi.

“BARIŞ, ÜRETİMİ VE UMUDU CANLANDIRACAK”

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil de silahların susmasının yatırımlar açısından yepyeni bir dönem başlatacağını ifade etti. “Kalıcı barış için demokratikleşme adımları ertelenmemeli” diyen Yeşil, gençlerin umudunun bu sürece bağlı olduğunu söyledi.