VEYSİ POLAT/ABORİ Türkiye’de bireysel silahlanma her geçen gün artıyor. Bu konuya dikkat çeken ve hükümete yasal düzenleme çağrısı yapan Umut Vakfı’na göre her gün 5 kişi bireysel silahlanma nedeniyle hayatını kaybediyor. Doğu ve Güneydoğu’da son dönemlerde yaşanan asayiş olayları, batı illerine göre daha çok görülüyor. Toplu ölümlerin yaşandığı en son olay, geçen hafta Şanlıurfa’nın Siverek […]
VEYSİ POLAT/ABORİ
Türkiye’de bireysel silahlanma her geçen gün artıyor. Bu konuya dikkat çeken ve hükümete yasal düzenleme çağrısı yapan Umut Vakfı’na göre her gün 5 kişi bireysel silahlanma nedeniyle hayatını kaybediyor.
Doğu ve Güneydoğu’da son dönemlerde yaşanan asayiş olayları, batı illerine göre daha çok görülüyor. Toplu ölümlerin yaşandığı en son olay, geçen hafta Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde meydana geldi. 6 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’nde iki ayrı otopark kavgasında 5 kişi öldü. Yine Diyarbakır’da 3 hafta içinde üç kadın tabancayla öldürüldü. Kahramanmaraş ve Ağrı’daki arazi kavgalarında 12 kişi hayatını kaybetti. Dün de Diyarbakır’da bir avukat kavgayı ayırmaya çalışırken başına isabet eden kurşunla öldü.
Bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden Umut Vakfı verilerine göre, 2017 yılında medyaya yansıyan bireysel silahlı olaylarda; bir önceki yıla göre yüzde 28, son 3 yılda yaklaşık yüzde 61 artış yaşandı. Yaşanan ve basına yansıyan 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı. Türkiye’de her 100 bin kişide cinayet oranı 30. Umut Vakfı, bireysel silahlanmaya karşı “Öncelikli ve acil” olarak şu tedbirlerin alınmasını istiyor:
“Silah Yasası’nda” yasanın en temel temel üç maddesinin uygulanması ve sıkı denetimi:
Edinim için haklı bir sebep;
En az 21 yaş;
Bireyin kendi ya da kamu için tehlike arz etmemesi, her 2 yıl da bir sağlık kontrolünün yenilenmesi;
Reklam; İstisnasız hiçbir silah, kurusıkı, pompalı tüfeklerde dahil veya malzemenin yazılı, görsel basın ve internette yayın yoluyla “aleni ve/veya gizli yöntemlerle” reklam ve tanıtımı yapılamayacağı gibi; her türlü ortam ve yöntemlerle tanıtım, pazarlama ve reklamı yapılmamalıdır. Mevcut dizi ve yarışma programlarında yapılan” Gizli Reklam” ın da yasaklanması. (Bu bağlamda, her gün değişik modelleri icat edilen silahlar, hatta reklamları da yapılarak (ki, dizilerde bile mutlu insan ilişkilerinden çok bireysel silahlanma adeta teşvik edilmektedir…)
Sivillere tanınan yıllık mermi hakkının 200 mermi ile sınırlandırılması.
Satış yapılacak yerlerde;
– Satış yapılacak silah veya mühimmatın güvenli olarak muhafazası için uygun fiziki tedbirlerin alınmış olması,
– Satılan silah beraberinde, saklama, kilit kuralları ikazların bulunmasının şart koşulması,
– Satış yapılacak yerlerin işyeri olarak faaliyet göstermesinde yerel yönetimlerce izin verilmiş olması,
– Kayıtların tutulacağı merkezi sisteme bağlı bilgisayar ve programına sahip olunması şartı,
– Mermi satışının kişisel veriler ve süreler ile merkezi sisteme kaydının kontrol ve denetimi
Ruhsat verilmesi aşamasında; Ruhsatlı silahların bulundurma, saklama ve kilit kuralları hakkında eğitim verilmesi ve yerinde denetimlerinin uygulanması “Silahlanma aile içerisinde şiddete neden olmakta ve silaha sahip beş kişiden biri silahını kadın cinayetinde kullanmaktadır Cinayet suçundan cezaevinde bulunan kadınların yüzde 40’ı kocalarını, kocalarına ait silahlarla öldürmüş. küçücük çocuklar babalarının ortalıkta bıraktığı silahla oynarken kardeşini vuruyor. Çocuklar babalarının evde bulundurduğu silahlarla intihar ediyor…
Açık hava toplantılarında, Düğün, Kına, Sünnet gibi kutlama alanlarına silah ile girilmesi ve havaya atış yapılmasının kanunen yasaklanması, ölüm ve yaralanmaların yüzde 50-60 azalmasına faydalı olacaktır.
Valilikler, Kaymakamlıklar, Muhtarlık ve Jandarma kuvvetleri tarafından; Bireysel Silahlar ile havaya ateş etme nedeni ile oluşan kaza ve ölümlere durdurulabileceği dikkat çekilmesi, bu durum ile ilgili kolluk kuvvetleri de dahil, kamuoyuna farkındalık çalışmaları yapılması,
Gerekirse silahla havaya ateş edenlerin ihbar edileceği bir ihbar hattının kurulması veya var olan bir hatta bildirilebileceğinin kamuoyuna duyurulması.
Bireysel Silahlanmanın, zararlarının ve sorumluluklarına dikkat çekmek ve kamuoyu farkındalığı için; ilgili “Kamu Spotları” hazırlanıp toplumun bilinçlendirilmesi.
Diyarbakır Valisi’nden Şimşek Alüminyum’a ziyaret4 Aralık 202418:35 Diyarbakır’da bakan ve sanayicileri buluşturan açılış23 Kasım 202420:38 Diyarbakır’da “Ekonomide Kadın Çalıştayı”23 Kasım 202420:32 Kayseri’nin Chocolabs’ı Diyarbakır’a lezzet kattı23 Kasım 202420:25 Amedspor’da Burç Baysal dönemi12 Kasım 202423:47