Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen Buildex Fuarı’na katılan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticileri ve iş insanları, bölgenin lojistik avantajına dikkat çekerek sanayicilere Suriye pazarında erken hareket etme çağrısında bulundu.
14 yıllık çatışma ve rejim krizinin ardından inşa sürecine giren Suriye, bölge iş dünyasının yeni odak noktalarından biri haline geldi. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bünyesinde faaliyet gösteren firmalar, 10-14 Haziran 2026 tarihleri arasında Şam’da düzenlenen Buildex Fuarı’na katılarak ürün ve hizmetlerini uluslararası ziyaretçilere tanıttı. Fuar dönüşünde yapılan değerlendirmelerde Suriye pazarının Diyarbakırlı sanayicileri için önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekilerek, geç kalınmaması çağrısı yapıldı.
İLK FUARDAN BUGÜNE BÜYÜK DEĞİŞİM
Buildex Fuarı’na katılan Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Azizoğlu, Aralık 2025’te düzenlenen ilk fuarla Haziran 2026’daki organizasyon arasında belirgin farklar olduğunu söyledi. İlk fuarda alıcıların ve ziyaretçilerin süreci gözlemlediğini belirten Azizoğlu, son fuarda ise ciddi ticari taleplerle karşılaştıklarını ifade etti.
Diyarbakır’dan fuara katılan firmaların önemli iş görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirten Azizoğlu, Suriye’de yeniden yapılanma sürecinin hız kazandığını sahada net şekilde gözlemlediklerini dile getirdi.
“DİYARBAKIR AVANTAJINI DEĞERLENDİRMELİ”
Suriye’de inşaattan gıdaya, makineden sanayi ürünlerine kadar hemen her sektörde büyük ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Azizoğlu, birçok kentin bu pazarda yer edinmeye çalıştığını söyledi. Diyarbakır’ın coğrafi yakınlığı sayesinde önemli bir avantaja sahip olduğunu vurgulayan Azizoğlu, “Taşlar yerine oturduktan sonra pazara girmek daha zor olacak. Bu nedenle sanayicilerimizin erken davranması gerekiyor” dedi.
Sınır kapılarının açılması halinde bölgenin daha da güçleneceğini belirten Azizoğlu, mevcut koşullarda bile Halep’e 4-5 saatte ulaşılabilmesinin önemli bir lojistik üstünlük sağladığını kaydetti.
“BEKLENTİLERİMİZİN ÇOK ÜZERİNDE İLGİ GÖRDÜK”
Şam’daki fuara katılan firmalardan Vural Aydınlatma Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Vural da Suriye pazarına başlangıçta temkinli yaklaştıklarını ancak karşılaştıkları ilginin beklentilerinin çok üzerinde olduğunu söyledi.
Fuarın büyüklüğü, uluslararası katılımı ve yoğun ziyaretçi ilgisinin dikkat çekici olduğunu belirten Vural, Şam ve Halep’te çok sayıda firma ile verimli görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Diyarbakır’ın lojistik avantajı ve kentte üretilen kaliteli ürünlerin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Vural, Türk ürünlerine yönelik talebin yüksek olduğunu belirterek Suriye’nin önümüzdeki dönemde önemli ticari fırsatlar sunacağını dile getirdi.
“SURİYE BÖLGE TİCARETİNİN YENİ MERKEZİ OLABİLİR”
Buildex Fuarı organizasyonunda görev alan Pyramids Group Proje Koordinatörü Elif Genç ise Suriye’nin yalnızca yeniden inşa edilen bir ülke olmadığını, aynı zamanda bölgesel ticaretin yeniden şekillendiği önemli bir merkez haline geldiğini söyledi.
Buildex Fuarı’nın bin firma, 14 ülke ve 135 binden fazla ziyaretçiyi buluşturan güçlü bir organizasyona dönüştüğünü belirten Genç, Diyarbakır’ın Şam’a olan yakınlığı sayesinde önemli lojistik avantajlara sahip olduğunu ifade ederek, bu potansiyelin bölge sanayicileri tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
